A Milliomos szelet egy isteni süti, ami egy réteg omlós tészából, egy réteg karamellből és a tetején csokiból áll. Ennek a továbbfejlesztett verziója a Milliomos sajttorta, ami most lázban tartja a netet.
Így készül a Milliomos sajttorta
Ahogy a neve is mutatja, egy fényűző, gazdag, tartalmas desszertről van szó, ami még istenibb lesz az extra krémsajt-rétegtől.
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 4 ek. olvasztott vaj
- 1/4 tk. só
A sajtkrémhez:
- 250 g szobahőmérsékletű krémsajt
- 200 g kristálycukor
- 2 ek. liszt
- 2 tk. vanília kivonat / 1 cs. vaníliáscukor
- 1/4 tk. só
- 3 nagy szobahőmérsékletű tojás
- 1,5 dl szobahőmérsékletű tejföl
A csoki réteghez:
- 180 g csokoládé apróra törve
- 1 csipet só
- 1,5 dl habtejszín
A karamellhez:
- 4 dl cukrozott sűrített tej
- 1/2 bögre barna cukor
- 1/2 bögre sótlan vaj, 8 részre vágva
- 1/4 bögre kukoricaszirup
- 1 tk. só
- 1/2 tk. vanília kivonat
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra, majd egy csatos tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Egy közepes tálban keverd össze a kekszet, a vajat és a sót, amíg jól a végeredmény nem hasonlít a nedves homokra. Ha túl száraznak tűnik, mehet hozzá még vaj, de egyszerre 1 evőkanál, amíg el nem éri a kívánt állagot.
- Nyomkodd a tortaforma aljára kb. 1 cm vastagságban, illetve az oldalára is kb. 1 cm magasan.
- Dobd be a sütőbe kb. 10 percre, amíg barnulni nem kezd. Arra figyelj, hogy ne szárítsd ki nagyon.
- Vedd le a sütőt 160 fokra. Egy konyhai robotgép segítségével keverd simára a krémsajtot a kristálycukorral és a liszttel. Add hozzá a vaníliát és sót, majd egyenként a tojásokat, mindegyik után keverj rajta egyet. Végül keverd bele a tejfölt.
- A krémet adagold a tésztára. Helyezd a tortaformát egy nagy tepsibe, és töltsd fel forró vízzel.
- Süss a sajttortát, amíg a széle már megszilárdul, de a közepe még remegős (kb. 1-1,5 óra). Kapcsold ki a sütőt, nyissa ki az ajtaját, és hagyd hűlni kb. 1 órát. Vedd ki, és hűtsd le teljesen.
- Egy közepes hőálló tálban keverd össze a csokoládédarabkákat és a sót. Kis hőálló mérőpohárban vagy tálban melegítsd fel a tejszínt (mikróban kb 1 perc), de arra figyelj, hogy ne forrjon fel.
- Öntsd a tejszínt a csokoládéra, és addig keverd, amíg a krém sima és fényes nem lesz. Ha szükséges, tedd a mikrohullámú sütőbe 10 másodperces lépésekben, hogy megolvadjon a csokoládé.
- A karamellhez közepes serpenyőben, közepes lángon keverd össze a sűrített tejet, a barna cukrot, a vajat, a kukoricaszirupot és a sót. Főzd, időnként megkeverve, és szükség szerint csökkentve a hőt, hogy le ne égjen, amíg a karamell besűrűsödik. Keverd hozzá a vaníliát, majd tedd át egy hideg edénybe és hagyd kissé lehűlni.
- Vedd ki a sajttortát a formából és tedd át egy tányérra. A tetején egyenletesen oszlasd el a karamellt, majd tedd hűtőbe, amíg kihűl, kb. 10 percre.
- A karamell tetejére mehet a csoki réteg, szintén egyenletesen oszlasd el. Tedd hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul, kb.l 10 percig.