A Milliomos szelet egy isteni süti, ami egy réteg omlós tészából, egy réteg karamellből és a tetején csokiból áll. Ennek a továbbfejlesztett verziója a Milliomos sajttorta, ami most lázban tartja a netet.

Így készül a Milliomos sajttorta

Ahogy a neve is mutatja, egy fényűző, gazdag, tartalmas desszertről van szó, ami még istenibb lesz az extra krémsajt-rétegtől.

Hozzávalók

A tésztához:
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • 1/4 tk. só
A sajtkrémhez:
  • 250 g szobahőmérsékletű krémsajt
  • 200 g kristálycukor
  • 2 ek. liszt
  • 2 tk. vanília kivonat / 1 cs. vaníliáscukor
  • 1/4 tk. só
  • 3 nagy szobahőmérsékletű tojás
  • 1,5 dl szobahőmérsékletű tejföl 
A csoki réteghez:
  • 180 g csokoládé apróra törve
  • 1 csipet só
  • 1,5 dl habtejszín
A karamellhez:
  • 4 dl cukrozott sűrített tej
  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1/2 bögre sótlan vaj, 8 részre vágva
  • 1/4 bögre kukoricaszirup
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. vanília kivonat

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt 175  fokra, majd egy csatos tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Egy közepes tálban keverd össze a kekszet, a vajat és a sót, amíg jól a végeredmény nem hasonlít a nedves homokra. Ha túl száraznak tűnik, mehet hozzá még vaj, de egyszerre 1 evőkanál, amíg el nem éri a kívánt állagot.
  • Nyomkodd a tortaforma aljára kb. 1 cm vastagságban, illetve az oldalára is kb. 1 cm magasan.
  • Dobd be a sütőbe kb. 10 percre, amíg barnulni nem kezd. Arra figyelj, hogy ne szárítsd ki nagyon.
  • Vedd le a sütőt 160 fokra. Egy konyhai robotgép segítségével keverd simára a krémsajtot a kristálycukorral és a liszttel. Add hozzá a vaníliát és sót, majd egyenként a tojásokat, mindegyik után keverj rajta egyet. Végül keverd bele a tejfölt.
  • A krémet adagold a tésztára. Helyezd a tortaformát egy nagy tepsibe, és töltsd fel forró vízzel.
  • Süss a sajttortát, amíg a széle már megszilárdul, de a közepe még remegős (kb. 1-1,5 óra). Kapcsold ki a sütőt, nyissa ki az ajtaját, és hagyd hűlni kb. 1 órát. Vedd ki, és hűtsd le teljesen.
  • Egy közepes hőálló tálban keverd össze a csokoládédarabkákat és a sót. Kis hőálló mérőpohárban vagy tálban melegítsd fel a tejszínt (mikróban kb 1 perc), de arra figyelj, hogy ne forrjon fel.
  • Öntsd a tejszínt a csokoládéra, és addig keverd, amíg a krém sima és fényes nem lesz. Ha szükséges, tedd a mikrohullámú sütőbe 10 másodperces lépésekben, hogy megolvadjon a csokoládé. 
  • A karamellhez közepes serpenyőben, közepes lángon keverd össze a sűrített tejet, a barna cukrot, a vajat, a kukoricaszirupot és a sót. Főzd, időnként megkeverve, és szükség szerint csökkentve a hőt, hogy le ne égjen, amíg a karamell besűrűsödik. Keverd hozzá a vaníliát, majd tedd át egy hideg edénybe és hagyd kissé lehűlni.
  • Vedd ki a sajttortát a formából és tedd át egy tányérra. A tetején egyenletesen oszlasd el a karamellt, majd tedd hűtőbe, amíg kihűl, kb. 10 percre.
  • A karamell tetejére mehet a csoki réteg, szintén egyenletesen oszlasd el. Tedd hűtőbe, amíg a csoki megszilárdul, kb.l 10 percig.

Via