Biztos te is észrevetted, hogy a net tele van expressz személyiségtesztekkel, amik különböző dolgokat árulnak el rólad. Vannak köztük viccesek, meg jó néhány olyan is, amit valóban komolyan lehet venni. Az egyik leghíresebb, a forgó maszkos teszt az utóbbi csoportba tartozik, ugyanis ezt még a pszichológusok és pszichiáterek is alkalmazzák.

A maszkos személyiségteszt

Először Richard Gregory neuropszichológus alkalmazta a gyakorlatban a tesztet, amely az optikai csalódáson alapszik. A vizsgálat során azt kérik a pácienstől, nézze meg a forgó maszkot, és válaszoljon arra a kérdésre, hogy homorúnak vagy domborúnak látja-e azt.

A válasz pedig olyan komoly betegséget is jelezhet, mint a skizofrénia. Egy 2009-es tanulmány szerint ugyanis az agyunk mindig korrigálja azt, amit a szemünk lát, vagyis hiába homorú a maszk megfordítva, az agyunk 'kijavítja' a látványt domborúra, hiszen az ismereteink szerint egy arc domború. A skizofréniában szenvedő betegek agya azonban képes kettéválasztani a valóságot és az illúziót, így az agyuk nem korrigálja a látványt.

Via