A piskóta a világ egyik legegyszerűbb és egyben legnehezebb tésztafajtája. Kevés alapanyagból áll, gyorsan elkészíthető, de ha nem figyelsz oda eléggé, könnyen lapos, nyúlós vagy száraz lehet. Mégis mindenki újra és újra megpróbálkozik vele, mert szuper jól variálható: gyümölccsel, krémekkel, csokiöntettel, tortának, de még magában is isteni!

Épp ezért most összegyűjtöttük neked azokat a trükköket, amiket ha bevetsz, biztosan tökéletes piskóta lesz az eredmény!

A tökéletes piskóta receptje

  • 5 nagy tojás 
  • 3/4 bögre cukor (kevés vaníliás cukor is mehet bele)
  • 1 bögre liszt

Elkészítés

  • A sütőt melegítsd elő 175 fokra.
  • A tojásokat a cukorral konyhai robotgéppel nagy sebességgel verd fel. Legalább 8-10 perc kell neki, hogy habot kapj belőle.
  • A lisztet szitáld át, majd fokozatosan adagold a masszához. Csakis lapáttal keverd már ilyenkor, hogy ne törjön össze a hab.
  • Olajozd ki a tepsit, vagy formát, és öntsd bele a tésztát. 
  • Süsd 30 percig, vagy amíg egyenletes aranybarna nem lesz a teteje.

Cosmo-tipp

  • A tojás a kulcsa annak, hogy a piskótád szaftos és könnyű legyen. Mielőtt nekiállnál, vedd ki a tojásokat, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, így könnyebb felverni őket.
  • Figyelj arra, hogy ne verd túl a tojásokat! Amikor elválik az edény oldalától (szalagos lesz), akkor tökéletes!
  • Sütés közben ne nyisd ki a sütőt, mert a piskóta össze fog esni! Csakis a finish-ben csekkold (sütési idő harmadik harmadában), hogy átsült-e, akkor is tűpróbával.
  • Ha kész, vedd ki a sütőből és takard le. Hagyd, hogy a formában hüljön ki. 
  • Csakis akkor kezdj el dolgozni vele, ha már teljesen kihűlt.
  • A tésztához nem szükséges szódabikarbónát, sót vagy sütőport adni, a habos alaptól lesz légies a tészta, a légbubik növelik sütés közben a térfogatot.

+ Extra tipp: A piskótát egy nappal előbb elkészítheted, csak arra figyelj, hogy légmentes edényben tárold. Hűtőben egy hétig is eláll, sőt, lefagyasztva akár három hónapig is!