A napi szokások kulcsszerepet játszanak abban is, hogy a bőröd sokáig ragyogó és fiatalos maradjon. Azonban előfordulhat, hogy olyan negatív szokásokat alakítasz ki, melyek felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat. Így a bőröd fakónak és fáradtnak tűnhet, sőt a ráncok is hamarabb megjelenhetnek. Összeállításunkban most megmutatjuk azokat a szokásokat, amik fixen nem tesznek jót a bőrödnek. 

 Alváshiány 

A folyamatos alváshiány megzavarhatja a bőr öngyógyító képességét, emiatt fakó lehet az, s túl hamar jelenhetnek meg az első ráncok. Próbálj meg törekedni arra, hogy éjszaka legalább 7-9 órát aludj: hozz létre pihenető lefekvés előtt rutint és igyekezz tartani az alvási ütemtervet. Nyilván, ha nem tudsz aludni annak számtalan oka lehet, szóval, ha már régóta fennáll a probléma nem árthat elmenned egy alapos kivizsgálásra. 

Dohányzás 

A dohányzás felgyorsítja a bőr kollagén lebomlását, továbbá korlátozza a véráramlást, ami aztán ráncokhoz és nagyon fakó arcszínhez vezet. Éppen ezért, ha cigizel, akkor jobb lehet minél előbb elgondolkodni a leszokáson. Ez tudjuk, hogy nem könnyű, de manapság már számos leszokást támogató alternatíva létezik, hidd el, hosszú távon az egészséged és a csodás arcbőröd mond majd neked köszönetet. 

Nem használsz fényvédőt 

Bár a fényvédő fontossága csak az utóbbi pár évben kapott kiemelt figyelmet, viszont ettől még nem lehet elvitatni, mennyire lényeges. Az UV-sugárzásnak való kitettség ugyanis nagymértékben hozzájárulhat a bőr korai öregedéséhez, ráncokat és hiperpigmentációt okozhat. Szóval célszerű lehet a mindennapok részévé tenni a fényvédő használatát, még a felhős napokon is. 

 Napszemüveg 

Ha pedig már fényvédő, akkor mindenképpen meg kell említenünk a napszemüveget is. Érdemes UV-védelemmel ellátott darabot választani, hogy megvédd a szemet körül lévő érzékeny bőrt, így ugyanis megakadályozhatid a ráncok kialakulását. 

Alvás sminkben

Persze tudjuk, egy-egy buli után megesik, hogy valaki sminkben alszik el, de hosszú távon jobb, ha tudod, ez nagyon rossz megoldás. Ha ugyanis éjszakáról éjszakára fent hagyod a sminked, akkor eltömődhetnek a pórusaid, a bőröd így nem tud regenerálódni, ami aztán pattanásokat okoz és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak. Szóval az esti rutinod része legyen mindenképp, hogy eltávolítod a sminet, alaposan megmosod, aztán hidratálod az arcod. 

(via)