Járai Mátéval és Járai Kírával beszélgettünk a 2023-as EDIDA-n.

Úgy hallottuk, különleges kötődésetek van az ELLE Decorhoz!

Járai Máté: Megmondom őszintén, hogy én hatalmas ELLE Decor rajongó vagyok, és sajnos itthon volt egy időszak, amikor évekig nem lehetett kapni. Pedig a barátaimtól is előfizetést kaptam ajándékba, annyira oda voltam érte! Sőt, ha külföldön járok, akkor is mindig megvásárolom az ottani verziót. Persze, ma már online bármelyik verzió elérhető, de nekem nagyon fontos, hogy kézbe tudjam venni, és úgy megnézni. 

Akkor egyértelmű volt, hogy eljöttök az eseményre…

Járai Máté: Nagyon sokféle gálán voltam már, ahol a színházművészetet díjazzák. De végre egy olyan esemény, ahol az én hobbimat ünneplik, és azoknak a kiválóságait ismerem meg, akik azokat a dolgokat álmodják meg, amiket használok a mindennapokban, vagy egyszerűen csak jól esik nézni! Az pedig külön nagy élmény, hogy ez a gála tényleg a jelöltekről és a díjazottakról szólt. 

Járai Kíra: És a helyszín is remek! Nekünk már az is egy esemény volt, hogy ellátogatunk a Magyar Zene Házába, mert a nyitás óta tervezzük, de még nem sikerült. 

Járai Máté: Az pedig külön nagy öröm, hogy most beleshetek a színfalak mögé, hogy hogyan áll össze egy ilyen esemény. Tiszteletbeli Elle Decor rajongónak érzem most magamat! Megmondom őszintén, nagyon izgultam, milyen lesz. A gála alatt pedig tippelgettem, szurkoltam, bár ez nem annyira jött be, általában nem azok nyertek, akiket gondoltam volna. 

A ti életetekben milyen szerepe van a lakberendezésnek, mennyire fontos a dizájn? 

Járai Máté: Rengeteg ötletet merítettünk ma este is a vendégházunkhoz! Több olyan bútort is láttunk, ami remekül illene oda, abba a marokkói hangulatba.

És honnan szereztek még inspirációt? Ti is a Pinterest táblákat gyártjátok? 

Járai Kíra: Egyébként azt is, de szerintem sok tapasztalatunk van ezen a téren. Ezen kívül rengeteget utazunk, így sok mindent láttunk már. Én például gyerekkorom óta francia magazinokból inspirálódom, mivel a gyerekkoromat Algériában töltöttem. Ott anyukám azokat a lapokat is meg tudta vásárolni, amiket itthon nem lehetett kapni. 

Járai Máté: Szerintem nekem is bejön itt a magazin szerepe az életemben. Az én ELLE Decoron való nevelődésem nagyon sokat hozzátett az ízlésemhez. Nem beszélve arról, hogy sok helyről kapunk most segítséget, ahonnan régen nem. Egyébként egy kis Marokkó tetten érhető lesz a vendégházunkban is, de azért nem plüss tevék lesznek kiállítva. Inkább színvilágban, anyaghasználatban, hangulatban.

És ki a főnök kettőtök közül ebben a témában? 

Járai Máté: Szerintem a Kíra ebben igazán fantasztikus! Annyira jó ízléssel vegyíti a különböző stílusokat, hogy az valami hihetetlen. Persze kellek én is, hogy ne vétózzam meg! De mindig elmondja, hogy bízzak benne, jó lesz a vége, és tényleg mindig így lesz. 

Járai Kíra: Jó, ezen mondjuk én is sokszor meglepődöm. De szerintem ezt a családomtól örököltem, mert anyukámnak és a nővéremnek is remek ízlése van. 

Akkor nem is igényeltek szakértői segítséget az ilyen jellegű feladatokhoz?

Járai Máté: Képzeld, a nyáron befotózta a nyaralónkat egy lakberendezési magazin, és mi nem tudtuk előre, de jött velük egy belső tervező. Neki az volt a feladata, hogy kitalálja, hogyan tudunk olyan apró változásokat eszközölni, amikkel képen még jobban mutathat. És tényleg csak egy-egy tárgyat tett arrébb, mégis annyira sokat változtatott az egészen, hogy nem hittem el. Úgyhogy azóta meggyőződésem, hogy ha az ember kicsit is bizonytalan, vagy visszaigazolást vár, hogy jó irányba megy, akkor keressen fel egy hozzáértőt!

Mi a legfontosabb tárgy számotokra az otthonotokban?

Járai Máté: Nekem 2 tárgy jut most rögtön eszembe, az egyiket egy premier-ajándékként kaptam. A Dunakanyarban van egy szobrászművész, aki uszadékfával dolgozik, és abból csinál mindenféle szobrokat. Egy Moliére darabban játszottam, és a rendezőtől egy olyan szobrot kaptam, mint ami az én szerepem volt, egy ilyen bohókás, bolondos figura. Ez az alkotás annyira fantasztikus, hogy mindenki a csodájára jár. A másik pedig a Kírától kapott La Mancha lovagja szobor, ami csavarokból és barkács dolgokból készült, attól sem lennék képes soha megválni. 

Járai Kíra: Nekem pedig Algériához kötődik, van egy onnan származó kecskeszőr szőnyegem, arról nem vagyok hajlandó lemondani. Fekete-fehér csíkos, tehát színben könnyen passzol. Kezd egy kicsit szétjönni, de azért még bírja. 

Akkor a lakberendezésben sem a tökéletességre törekedtek?

Járai Kíra: Nagyon szeretem azt, ami egyáltalán nem szimmetrikus, és ha valamin látszik, hogy kézzel készült.

Járai Máté: Semmiképp sem az osztrák tökéletesség a mi dizájnunk, hanem sokkal inkább az, hogyha mindenben van egy kis szerethető hiba. Az sose baj, ha egy kicsit ferde, kicsit göcsörtös, de cserébe tudjuk, hogy egyedi és megismételhetetlen.