Károly király koronázása az elmúlt időszak legjobban várt eseménye Angliában. Az ünnepi ceremónia költségeit azonban már kevésbé várják az angolok, hiszen ezt közvetve ők fizetik. 

Nem lesz olcsó Károly király koronázása

Bár a koronázás hivatalos költségvetését még nem hozták nyilvánosságra, sőt, erre hónapokat kell majd várni az ünnepség után, de becslések már vannak: minumum 100 millió fontba kerül majd az esemény, de még az is lehet, hogy végül eléri a 250 millió fontot is a végösszeg. Ez elsősorban azon múlik, milyen biztonsági intézkedések lesznek és azok mennyibe kerülnek. 

Hivatalosan a koronázási költségeket a brit kormány állja, de mivel ez állami rendezvénynek minősül, így az adófizetők pénzéből fedezik a számlákat. Átlagosan 1,5 fontba kerül egy adófizetőnek a szombati esemény.

Korábban ugyan voltak olyan hírek, hogy Károly király a korábbiaknál szerényebb és olcsóbb koronzási ceremóniát tervez és vannak is olyan dolgok, amikben eltér az eddigi koronázásoktól, de úgy néz ki, a költségeken ez nem sokat javít. 


Erzsébet királynő koronázása kevesebbe került

1953-ban II. Erzsébet királynő megkoronázása a brit adófizetőknek 1,57 millió fontjába került, ami a mai viszonylatban 56 millió fontot jelentene. Viszont az is igaz, hogy 70 évvel ezelőtt nem kellett ennyi biztonsági intézkedés. 


Via