Állásinterjúra felkészülni nem mindig könnyű. Sokszor nem is az számít, hogy mennyi időt töltesz a cég alaposabb megismerésével, vagy hogyan fogsz kezet, ugyanis egy-egy mondattal vagy szóval elszúrhatod az egészet. Számos szigorú szabály évényes ugyanis arra, hogy hogyan beszélsz, és milyen szavakat használsz.

Kerülendő szavak egy állásinterjún

Egy tanulmány szerint van öt szó, illetve kifejezés, amit mindenképp kerülnünk kell egy állásinterjún, még akkor is, ha pozitívan hangzanak. Ezek a szavak túlhasználtak és elcsépeltek, amit egy HR-es valószínűleg már legalább ezerszer hallott.

  • Magától értetődően

Soha nem szabad azt feltételezni, hogy bármi is nyilvánvaló az interjúztató számára. Ezzel olyan fontos információk vesznek el, amelyeket az interjúztató nem tud, de szívesen meghallgatna.

  • Mi

Óvakodj az olyan szavaktól, mint a mi. Sok jelölt hajlamos lekicsinyelni teljesítményét, mert fél attól, hogy kérkedőnek vagy arrogánsnak tűnik az interjún. Fontos, hogy pozitív nyelvezetet használj, ami eladja az erősségeidet! 

  • Csak

Ez a szó is lekicsinyli a képességeidet, például „csak egy évig dolgoztam ott”. Miközben azt sugallja, hogy hiányosságaid vannak az adott területen. Meséld el inkább azt, hogy mennyi tapasztalatod van, és hogyan tervezel fejlődni az adott területen.

  • Munkamániás

Ez a kifejezés már nem releváns. A legtöbb munkaadó manapság olyan alkalmazottakat keres, akik tudnak egyensúlyozni a munka és a magánélet között, és hatékonyan tudják beosztani az idejüket. Helyette inkább hangoztasd, hogy keményen dolgozol, vagy folyamatosan arra összpontosítassz, hogy kiválóak legyenek az eredményeid.

  • Kihívás

Ezekkel a kifejezésekkel az a probléma, hogy a jelöltek ritkán adnak megfelelő magyarázatot azokról a kihívásokról, amelyekkel szembesültek, és hogyan küzdötték le azokat. Készíts érveket ezen állítások alátámasztására.


via