A filmipar a lehető legtöbb bőrt akarja lehúzni a sikeres filmekről, ezért nem csoda, hogy az elmúlt pár évtizedben egy halom kasszasikernek lett többé-kevésbé (inkább kevésbé) sikeres folytatásos mozija. Ezek általában az első filmek sikerét kívánják meglovagolni, de valahogy soha nem érnek fel az eredetihez. A kivétel azonban itt is erősíti a szabályt, mert a most következő folytatások nemhogy utolérték, de még le is nyomták az első filmjeik sikereit! 

Következzenek most azok a folytatásos mozik, amik sokkal jobbak az eredeti filmeknél!


Top Gun: Maverick (2022)

Az 1986-os Top Gun igazi kultfilm, ami híressé tette Tom Cruise-t! Sokáig rebesgettek a folytatásról, mert egy nagy sikerű filmről van szó, aztán valahogy elsikkadt az egész ügy. Egy nap aztán gondolt egyet Tom Cruise, felhívta a Paramount Pictures elnökét aztán bejelentette, hogy négy évtizeddel az eredeti verzió után nyitott lenne a folytatásra! A stúdió persze kapva kapott az alkalmon és meg is csinálták a filmet, ami igazi kasszasiker lett – nem csoda, hiszen még Vilmos herceg és Katalin hercegné is megjelent a Top Gun: Maverick premierjén.


Magic Mike XXL (2015)

A Magic Mike XXL egy klasszikus példája annak, hogy még a tökéletes alkotásokon is lehet csiszolni! A Magic Mike szabadszellemű első filmje is hatalmas sikert aratott, a másodikat viszont már egy az egyben arra ügyelve készítették el, hogy ami az eredeti moziban nem működött, az a folytatásban se vegyen részt. Ebből adódóan (meg persze a halom félmeztelen pasi szexi sztriptíze miatt) bombasztikus lett a Magic Mike XXL, ami még hét évvel a film bemutatója után is nagyon durrant!


Batman: A sötét lovag (2008)

Felsorolhatnánk egy csomó okot, amiért túlszárnyalta Christopher Nolan Batman: Kezdődik című filmjét A sötét lovag, de inkább csak egyet említünk, az pedig Heath Ledger Jokerje. Egyszerűen fantasztikus az az alakítás, amit Heath Ledger véghez vitt: a hisztérikus és beteges, őrült, elvarázsoló és magába bolondító Joker azóta ikonikus karakterré vált a filmipar történelmében.

A film forgatása előtt a színész állítólag egy hónapra bezárkózott egy hotel szobába, hogy még hitelesebben tudja alakítani Jokert. Eggyel azonban nem számolt: Heath Ledger ugyanis olyannyira beleélte magát a szociopata szerepébe, hogy végül a vesztét is ez okozta. A színész a forgatások után nem sokkal gyógyszertúladagolásban halt meg, tehát ez volt utolsó filmje, amit azonban már soha nem volt alkalma megnézni a képernyőn.


Pókember 2. (2004)

A Tobey Maguire főszereplésével készült 2002-ben bemutatott első modern Pókember film igazi úttörőnek bizonyult a szuperhősös mozik kategóriájában! Nyolcszoros bevételének köszönhetően nem csoda, hogy két évvel később folytatás is csináltak hozzá, ami egyébként még jobb is lett, mint az eredeti. Bár az első film kasszasikerét  nem szárnyalta túl Peter Parker és Dr. Octopus sztorija, a mozi legalább olyan jó (ha nem jobb) lett, mint az előző rész. Ezek után már nem is volt kérdéses, hogy a pókember filmeknek nagy jövője van: a következő részt állítólag 2023 nyarán fogják bemutatni, ám pontos infónk sajnos nincs a sztoriról.


Shrek 2. (2004)

A Shrek elsősorban nem is gyerekeknek, hanem tiniknek és fiatal felnőtteknek készült, ezért az első rész nagy sikere után csakhamar bejelentették, hogy jön a második is! Egy halom híres színész adta a hangját a karakterekhez (pl. Cameron Diaz, Mike Myers, Eddie Murphy, Antonio Banderas, Julie Andrews stb.), a fanyar homorú szarkasztikus kis mese popkultúrája pedig az egekbe emelkedett a második rész bemutatója után! Talán nem meglepő, de a 2004-es év legsikeresebb filmje is ez lett és még bátran állíthatjuk, hogy még 18 elteltével is nagyot üt ez a film!

Via