Szigorúan bizalmas információk kérése

A magát banki, illetve egyéb szolgáltatói ügyintézőnek kiadó személy által küldött hamis üzenetek jellemzően olyan személyes adatok megküldésére szólítják fel az áldozatot, mint a bankkártya hátulján lévő biztonsági kód. Fontos tudni, hogy a bankok és egyéb szolgáltatók sosem kérnek ilyet ügyfeleiktől, hiszen azok bizalmas információkként vannak kezelve általuk.

Gyakran előforduló minták

A kártékony üzenetek rendszerint egy aktuális eseménnyel kapcsolatban keresik fel az áldozatokat. Gyakori példa az olyan SMS, ami egy banki tranzakció jóváhagyására vagy megerősítésére szólítja fel az áldozatot, emellett olyan üzenettel is találkozhatunk, ahol egy csomag megérkezéséről vagy egy előfizetés lejáratáról értesítenek minket. A hamis szövegek rendelkeznek egy közös ponttal: pénzmozgás kezdeményezésére, jóváhagyására szólítják fel az áldozatot. 

Jellegzetes megjelenés

Az adathalász SMS-ek jellemzően bizalmas adatok elküldésére szólítják fel az áldozatot, egy rövid, gyakran helyesírási hibákat tartalmazó szöveges üzenet segítségével. Az SMS gyakran tartalmaz mellékletet, például egy linket vagy képet is. Az ilyen mellékleteket sosem szabad megnyitni, ugyanis olyankor egyből megkezdődik egy vírus telepítése a telefonunkra, ami szintén a bizalmas banki adatainkat lopja el készülékünkről. 

Sürgető hangnem

Az adathalász SMS-ek általában sürgetve követelik meg a „szükséges”, bizalmas adatokat. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen fogjunk gyanút, és semmiképpen se adjuk ki azokat az üzenetet küldő személy számára! Ilyenkor célszerű kérdéseket feltenni az illetőnek az üggyel kapcsolatban, a válaszok ugyanis akár a bank számára is hasznosak lehetnek később.  

Gyanús, ismeretlen szám

Amennyiben ismeretlen számunkra a küldő telefonszáma, azonnal keressük fel az üzenet kapcsán érintett bankot vagy szolgáltatót! Emellett érdemes rákeresni a telefonszámra az interneten is, illetve leellenőrizni az érintett intézmény hivatalos weboldalán a megadott telefonszámok, valamint az üzenetet küldő szám esetleges egyezését. Fontos tudni, hogy az ismerős szám sem garancia az üzenet veszélytelenségére, hiszen lehetséges, hogy a telefonszám tulajdonosa korábban szintén csalás áldozatává vált, így a csalók az ő személyes adataival visszaélve folytatják az adathalászatot.

További kibercsalással kapcsolatos hasznos információk és tanácsok olvashatóak a Magyar Nemzeti Bank társalapításával létrejött  Kiberpajzs weboldalon.