Az élet sokkal jobb, amikor barátok vesznek körül! Azonban fontos kiemelni, hogy amíg vannak barátságok, amelyek egy életen át tartanak és te is tudod jól, hogy vannak, amik nem. Természetesen csakúgy, mint minden emberi kapcsolatban, néha-néha még a legjobb barátok is összekapnak, ám fontos felismerni, hogy megéri-e küzdeni, vagy inkább el kell engedni egymás kezét. 

Minél többet tapasztalsz a következő 9 jelből, annál biztosabb, hogy leáldozott a barátságotok:


1. Az élet különböző területein versenyeztek

Nincs semmi baj egy kis baráti versengésben. Az ilyen egészséges versengés arra késztet bennünket, hogy jobbak legyünk, inspirál és motivál. Egy mérgező barát viszont féltékenységből versenyezhet veled, és mindig próbál jobb lenni. Folyamatosan dicsekszik, közben igyekszik lehúzni téged, és képtelen örülni a sikereidnek.

2. Csak akkor hív, amikor szüksége van valamire

Ha egy barát csak azért keres, mert szüksége van valamire – legyen az szívesség vagy a dögös fekete ruhád –, akkor ez annak a jele, hogy a kapcsolat egyoldalú. Nem ad annyit, mint te neki. Az egészséges barátságokban megvan az érzelmi kölcsönösség érzése, te viszont e téren elhanyagolva érzed magad.

3. Már nem is akarsz vele beszélgetni

Amennyiben a lelkedbe nézel, azt látod: igazából már nem is akarsz vele beszélgetni. Ha szöveges üzenetet vagy bejövő hívást látsz tőle, nem tölt el örömmel, kíváncsisággal és inkább félelmet, szorongást érzést érzel vagy esetleg teherként tekintesz rá. Ennek oka, hogy előre tudod, csak panaszkodni fog, lehúzni vagy megint biztos csak kérni akar valamit.

4. Nem tisztel téged, vagy megsérti a határaidat

Ez egy hatalmas vörös zászló. A határaink azok, amelyek biztonságot adnak, és segítenek fenntartani érzelmi és mentális egészségünket. Ezek lehetnek fizikaiak, mentálisak és érzelmiek. Egy nem megfelelő barát megsértheti ezeket a határokat azáltal, hogy cserbenhagy, visszaél a bizalmaddal vagy negatívan beszél rólad másoknak. Kifogásokat keres a viselkedésére, és mindent rád hárít. Nem csoda, ha neheztelsz rá, és semmi kedved vele ejtőzni.

5. Kifogásokat keresel, hogy ne kelljen vele találkoznod

Elfog a hányinger, a gyomorgörcs, a szorongás, ha találkoznod kell barátnőddel? Esetleg félelmet vagy tétovázást érzel? Vagy egész egyszerűen semmi kedved vele lenni? Ennek bizony megvannak az okai: állandóan kritizál téged, csak magáról tud beszélni, túlságosan negatív a kisugárzása, sose fizeti a számla ráeső részét, pedig megtehetné. Fontos, hogy megvizsgáld, pontosan mi zavar benne, és elkezdhess határokat felállítani azzal kapcsolatban, mit fogsz és mit nem tolerálsz majd a jövőbeli barátságaidban.

6. Nem támogat téged

Nem őszinte barátság az, ahol, nem támogatják vagy erősítik meg céljaidat, ahol megakadályoznak abban, hogy megvalósítsd az álmaidat, és korlátoznak a fejlődésben. Előfordulhat, már nem vagytok azonos szinten, és amikor vele vagy, visszaesel a régi viselkedésmódokba és mintákba, amelyeket esetleg megpróbálsz levetkőzni. Igazából nincs gond azzal, ha más értékekkel rendelkeztek, de azzal már igen, hogy rád kényszeríti az övéit vagy nem enged  növekedni.

7. A beszélgetések erőltetettnek tűnnek

Az érzelmi kölcsönösség és az őszinte beszélgetés az egészséges barátság alapja. Ha azt tapasztalod, már nincsenek közös hobbijaitok, témáitok, az arra utal: túlnőttetek egymáson. Ilyenkor már csak színleled az érdeklődést, mindenfélét kérdezel a kínos csend elkerülésének érdekében, de összességében, inkább foghúzásra hasonlít a diskurzus. Egyszerűen már nem vagytok kompatibilisek.

8. Kimerültnek érzed magad, miután együtt voltatok

Ez egyértelmű jele annak, hogy a barátság már nem élvezhető. Különféle okok miatt kimerültnek érezheted magad. Lehet, a barátnő nagyon negatív, és gyakran ugyanazokat az ördögi köröket futjátok. Mindegy, mit mondasz neki, nem is figyel rád, vagy szimplán lehurrogja az ötleteidet vagy a véleményedet.

9. Birtokló, féltékeny és irányító természete van

Felháborodik, ha nem hívod vissza azonnal, és még magyarázatot is követel. Elvárja, hogy mindig időt szánj rá, és foglalkozz a gondjaival. Féltékeny, ha másokkal is találkozol vagy beszélgetsz. Egy normális kapcsolatban megértjük és elfogadjuk egymás személyes terét, és azt: mindenkinek megvan a saját élete.


A jelek alapján, úgy érzed, a barátod nem tisztel, nem becsül meg, és összességében csak rossz hatással van rád? Kudarcba fulladtak a barátság megmentéséért folytatott kísérleteid? Ha egyáltalán nem okoz már örömöt vele lenni, vedd fontolóra azt, hogy véget vetsz a kapcsolatnak, akármennyire is fájjon. Nincs ebben semmi bűnös dolog, hiszen ez része az egészséges határok felállításának, és az öngondoskodás gyakorlásának. 

Via