Az utóbbi időben a szigorú törvények miatt sokkal nagyobb figyelmet kapott az abortusztabletta. Emiatt sokan azt hiszik, ez valami új találmány, pedig már több, mint 20 éve elérhető az Egyesült Államokban. 

Meddig használható az abortusztabletta?

Az abortusztabletta a terhesség első 11 hetében lehet megoldás azok számára, akik nem szeretnék megtartani a babát. Nem igényel érzéstelenítést a használata, és kellően megbízhatóak az otthoni használatra. Az USA-ban 2020-ban már az abortuszok 54 százalékát ezzel a módszerrel végezték el. 

Egyébként a megnövekedett figyelem, ami az abortusztablettára irányul, a koronavírusnak köszönhető. Hiszen a pandémia miatt sokan csak így részesülhettek abortuszban. 

Mi az az abortusz tabletta?

Az abortsztabletta valójában kétféle gyógyszer, amelyet 1-2 napos különbséggel beszedve, együttesen szakítják meg a terhességet. Az első gyógyszer a progeszteron  gátlásával az embrió leválását okozza a méhfalról. A második gyógyszer egy négy tablettából álló adag, amelyet egy napon belül kell bevennie. 

Az első tabletta görcsöket is okozhat, és fájdalommal is járhat, egy durvább menstruációhoz hasonlítható. 

A második négyest viszont akár a hüvelybe is helyezheted, de akár a szádban is beveheted őket a nyelved alá helyezve, a lényeg, hogy valamelyik területen feloldódjanak. 

Ha 9 hétnél frissebb a terhességed, akkor azonnal beveheted az első és a második gyógyszer. Ha viszont ezen az időkorláton már túlléptél, akkor 24-48 órát kell várnod. 

Mennyire megbízható?

Az abortusztabletta nagyon hatásos, ám amennyiben gondok adódnak, akkor egy újabb adagot kell beszedni a második részből. Ez azonban már komolyabb orvosi felügyelettel jár. De lássuk, mit jelent ez a matematika nyelvén:

  • a terhesség 8. hetéig 98 százalékos hatékonyság
  • 8-9.hét: 96 százalékos hatékonyság
  • 9-10. hét: 93 százalékos hatékonyság
  • ismételt második adaggal a későbbiekben: 99 százalékos hatékonyság

Ki használhatja az abortusztablettát?

A gyógyszeres abortusz biztonságos és gyakori eljárás az első trimeszteres terhesség megszakításához, akár 11 héttel az utolsó menstruáció első napját követően.

Fizikai szempontból a gyógyszeres abortuszok biztonságosak minden korú terhes nő számára.

A gyógyszeres abortusz a súlyodtól függetlenül is hatásos módszer (nem úgy, mint az eseményutáni tabletta). 

A fő ok, amiért a gyógyszeres abortusz nem megfelelő valaki számára, ha az adott személynek méhen kívüli terhessége van. 

Mi történik, ha beveszed az abortusztablettát?

Ha orvoshoz látogatsz, valószínűleg terhességi tesztet végeztet és ultrahangot készít, hogy tisztában legyetek vele, hányadik hétben is jársz. 

A legtöbb beszámoló szerint az első adag gyógyszer nem okoz semmilyen nehézséget, néhányan vérezni kezdenek, de egyébként rendben telik a nap további része. A második adaghoz azonban érdemes kikérni pár nap szabadnapot, ugyanis ez már keményebb görcsöket okozhat. Jelentkezhet émelygés is, de akár vérrögöket is láthatunk, amelyek egy citrom nagyságát is elérhetik. Mindenképpen betétet használj ennél a szakasznál, a tampon tilos!

A vérzés általában négy-öt órával a bevétel után csökken, de enyhe vérzés és pecsételés, gyakran akár három hétig is jelentkezhet a gyógyszeres abortusz után. A görcsök általában néhány napig tartanak, mielőtt fokozatosan enyhülnének.

Ha személyesen kerestél fel orvost, visszahívnak majd kontrollra, ahol vérvételt, esetleg újabb ultrahangot végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az abortusz befejeződött, és nincs semmilyen komplikáció.

Ha távegészségügyi szolgáltatáson keresztül fordultál orvoshoz, akkor ajánlást fognak adni arra vonatkozóan, hogy mikor végezz otthoni terhességi tesztet, vagy mikor kérj ultrahangot.

via