Ki ne szeretné a fahéjas csigát? Főleg az olyan verziót, ami otthon is simán elkészíthető, mégis finomabb, mint a boltinál.
Áfonyás-fahéjas csiga
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta
- 2 csésze fagyasztott vagy friss áfonya (lehet vörös vagy kék is)
- 1/4 csésze friss narancslé
- 1/4 csésze plusz 5 evőkanál barna cukor
- 6 evőkanál puha vaj
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1/2 csésze tejszín
- 1 nagy tojás
Elkészítés:
- Egy kis serpenyőben, közepes lángon főzd össze az áfonyát, a narancslevet és 1/4 csésze barna cukrot, időnként keverj rajta, amíg az áfonya szét nem reped, és a keverék lekvárszerű, sűrű lesz, kb. 15 percig. Hagyd kihűlni.
- Egy kis tálban keverd simára a vajat, a fahéjat, a kardamomot és a maradék 5 evőkanál barna cukrot.
- Helyezd a tészát sütőpapírral egy nagy tálcára. Először kend meg a fahéjas vajjal, majd az áfonya szósszalKenjük meg áfonyaszósszal a barna cukorvajjal. Tedd hűtőbe kb. 15 percre.
- Tekerd fel szorosan a tésztát a hosszú oldala felől. Majd egy recés késsel vágd 12 egyenlő részre és helyezd el egy tepsin egymástól távol.
- Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Egy tojást verj fel egy kevés vízzel. A tejszínt locsold rá a tekercskre, majd kend le a tojással az egészet.
- Süsd a tekercseket, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és a krém felszívódik, kb. 30 percig.