A kutatások már az 1920-as években különbséget tettek a szociálisan intelligens emberek és azok között, akiknek alacsony a szociális intelligenciájuk. Azóta még több kutatás született, így állapították meg azokat a jeleket, amelyekből kiderül, ha valakinek az átlagosnál alacsonyabb a szociális intelligenciája

Nem figyel rendesen

Sok alacsony szociális intelligenciával rendelkező ember kevésbé figyel arra, hogy mit mondanak a körülötte lévő emberek. Leginkább saját magukkal, a gondolataikkal foglalkoznak, és nem érdekli őket, hogy másnak milyen problémái lehetnek. Személyes találkozókon az egyik jel lehet, hogy folyamatosan a telefonját nézi, látványosan untatja az, amit a másik mond. Szintén egy jel lehet, ha folyton közbevág, és elkezd magáról beszélni. 

Nem veszi észre, ha helytelenül viselkedik 

A magas szociális intelligenciával rendelkező emberek jól tudnak olvasni a nonverbális jelekből, és mindig tudják, hogy egy adott helyzetben mi a legmegfelelőbb viselkedés. Ez azonban nem mondható el azokról, akiknek alacsonyabb a szociális intelligenciájuk. Ezek az emberek legtöbbször nem veszik észre, ha túl sokat beszélnek, rosszkor viccelnek, esetleg bántó mondatokat mondanak. Legtöbbször a többiek hibáztatják, hogy nincs humorérzékük. 

Könnyen megsértődik

Sokszor nehezen fogadják el, ha valami nem úgy történik, ahogyan ők szeretnék. Nem tudják elfogadni a másik ember állaspontját, ami folytonos konfliktusokhoz vezethet. Ha nem tudják érvényesíteni az akaratukat, akkor gyakran személyes támadásnak veszik, ezért megsértődnek. Hajlamosak gyanakvóvá válni, és felfokozottan reagálni teljesen átlagos helyzetekre. 


Via