Nem tudod, honnan vehetnéd észre, hogy valakinek nagyon magas az érzelmi intelligenciája? Ezek a jelek gyorsan megmutatják.

Az árulkodó jelek

A legtöbb ember nem tudja, hogy az  érzelmi intelligencia  mennyiségét nem az mutatja meg, hogy valaki mit tesz meg, hanem éppen az, hogy mi az amit megtehetne, de mégsem teszi.

Mások kritizálása

Ez egy öntudatlan védekezési mechanizmus, amelynek célja a bizonytalanságunk enyhítése. Mindannyian kritikusabb vagyunk néha, és az egyáltalán nem rossz. Ez segít objektívan eligazodni a világban és a kapcsolatainkban. De a másokkal szembeni túl sok kritika pontosan az objektivitás ellenkezőjéhez vezethet: szűklátókörűvé tesz!

A múlton való töprengés

Természetesen, a legtöbb ember aki éppen elakad, a múltbéli hibáin és a kudarcain mereng. Arra gondol, és azon stresszel, hogy mit kellett volna másképpen tennie. Ez a múlton való töprengés sokszor az irányítás illúzióját kelti az emberben, pedig ez már tényleg elmúlt. A magas érzelmi inteligenciájú emberek elengedik a múltat, és tudják, hogy az ezen való rágódás nem változtatja meg a történteket. Nem érzik magukat tehetetlennek azért, mert valamikor rossz döntést hoztak. Inkább tanulnak belőle, és a jövőbe néznek, hogy most hogyan csinálhatják majd jobban, másképp.

Irreális elvárások

Csak úgy, mint a múlton való rágódás, az irreális elvárások fenntartása is egy arra való kísérlet, hogy irányítsd az életed. Néha kifejezetten pozitív ez az elvárás, mert arra ösztönzöd vele a másikat, hogy növekedjen, és a legjobb énje jöhessen elő. Ám ez egy bizonyos ponttól kezdve kifejezetten mérgező és nyomasztó lehet. Azok az emberek, akiknek alacsony az érzelmi inteligenciájuk, irreális elvárásokat támasztanak másokkal szemben, majd amikor ezt mások nem teljesítik, csalódottá válnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az életben soha nem reális az a potenciál, amelyet ő elvárt, de összetéveszti a valóságot a képzelettel.

via