Jó, jó persze valójában annyira nem is titkos, bár valamiért mégis kevesen alkalmazzák ezt a módszert, pedig a vanília amellett, hogy megédesíti a reggeli kávéd – hiszen elképesztően finom ízt varázsol neki –, a stresszt is minimalizálja.

Semmi Sóvárgás, semmi stressz

A vanília alapvetően visszaszorítja a sóvárgást, mivel az édes illata arra készteti az agyad, hogy azt gondolja, már jóllakott. Éppen ezért, ha egy kis vaníliával édesíted meg reggelente a kávéd, akkor az akár fogyáshoz is vezethet. Ezen túlmenően pedig a vanília csökkenti a stresszt is, ugyanis ez az ismerős íz és illat gyorsan képes megnyugtatni az agy érzelmekért felelős vezérlőközpontját. Indiai kutatók például arról számoltak be, hogy a vanília fogyasztása a gyógyszeres kezeléshez hasonlóan szorongáscsökkentő hatással bír. Nos, el lehet dönteni, melyik a jobb megoldás, a bogyók vagy egy kis édes vanília. 

Stabilizálja a vércukorszintet 

A vanília fogyasztása a vércukoszintet is képes stabilizálni, ugyanis csökkenti a mellékvesék kortizol termelését, így az izomsejtek jobban képesek felszívni és elégetni a felesleges vércukrot. 

+ 1 recept 

Ha pedig már annyit beszéltünk a  vanílás kávéról, akkor íme, egy recept, amit valamelyik reggel neked is ki kell próbálnod!

Hozzávalók 

  • ½ csésze cukor
  • 1 vaníliarúd felhasítva, magjai kikaparva
  • 4 adag eszpresszó
  • 1 csésze tej

Elkészítés 

Egy edényben melegítsd fel alacsony lángon, egy kis vízzel elkevere a cukros és a kikapart vaníliát. Főzd egészen addig, amíg a cukor fel nem oldódik, majd hagyd kihűlni. Ezután adagold ki egy-egy bögrébe, majd mehet bele az eszpresszó és a tej. Voilà, kész is!

(via)