A bolognai spaghetti a világ egyik legnépszerűbb kajája, amellett pedig, hogy hihetetlenül finom, nem mellesleg rendkívül egyszerű elkészíteni.
A legnépszerűbb bolognai spaghetti recept most
Most elhoztunk egy napjainkban nagyon népszerű változatott, amelynek a nehézségi foka még mindig igen alacsony, ám kissé időigényesebb mint a hagyományos, ismert verzió.
Pedig minden percet megér, mert olyan komplex ízvilágot teremtesz vele, ami igen ritka még a méltán híres olasz konyhában is.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 nagy hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 sárgarépa
- 2 rúd zeller
- 2 ek. vaj
- 300 g darált marhahús
- 200 g fűszerezett darált sertéshús
- csipet cukor
- 1 púpozott ek. paradicsompüré
- 1 babérlevél
- 5 ág kakukkfű
- Fél tk. édes paprikapor
- bors
- 1 kicsi darab szalonnahéj
- 850 g hámozott paradicsom
- 1 dl vörösbor vagy fehérbor
- 250 ml alaplé
- 150 ml paradicsomlé
- 1 csepp tej vagy tejszín
- só
Elkészítés
- Meghámozzuk és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. A sárgarépát, a zellert megtisztítjuk és finomra vágjuk.
- Egy serpernyőben olvasztjuk a vajat, majd közepes lángon 10 percig pirírjuk benne a zöldségeket. Ha ez kész, félre rakjuk.
- A maradék vajon megpirítjuk a marhát és a sertést kb 15 perc alatt, a sütés alatt pépesítjük nyomkodjuk, hogy minél kisebb darabú legyen a hús. Hozzáadunk egy csipet cukrot. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és még 1-3 percig főzzük egybe.
- Ezután hozzáadjuk a fűszereket, a már sült zöldségeket, a babérlevelet, a kakukkfüvet, majd az egészet fűsezrezzük paprikával és borssal.
- Ezután jön a szalonnahéj, a paradicsomlé, a bor, és kevergetve addig főzzük, amíg a folyadél elpárolog.
- Majd felöntjük az alaplével, és 1.5-2 óráig főzzük. Időnként megkeverjük, és ha nagyon sűrű lenne, adhatunk még hozzá paradicsomlevet.
- Ha kész, kivesszük a kakukkfüvet, a babérlevelet és a szalonna héját, ezek csak az íz miatt kellettek. Ha szükségesnek érzed egy evőkanálnyi tejet hozzáadhatsz.
- Majd jöhet a só, bors, cukor - amit igényelsz, és kész is.