Egyre több országban jelenik meg egy új módszer, amivel a csalók pénzt szereznek meg a gyanútlan turistáktól a Booking nevét felhasználva. Nagy-Britanniában már sok embert átvertek, most eláruljuk, mire kell figyelni. 

Így csalnak ki pénzt turistáktól a Booking nevét felhasználva

This is Money, a DailyMail pénzügyi-üzleti rovata számolt be arról, hogy a csalók beszivárogtak Booking üzenetküldő rendszerébe. A módszerük egyszerű: kiküldenek különféle üzeneteket, melyekben azt állítják, hogy további díjakat kell megfizetnie az utasnak, ha szeretné az adott szállást. Az internetezők legtöbbször fizettek, a csalók pedig megszerezték a pénzt. 

Később a Booking is megszólalt az ügyben, elárulták, a csalók szállodák és az apartmanok fiókjaihoz fértek hozzá, és üzentek az ügyfeleknek, hogy fizessenek még több pénz, amit sokan meg is tettek. 

Néhány szállásadó partnerünket nagyon meggyőző adathalász taktikát használva közvetlenül célozták meg, hivatásos kiberbűnözők vezetésével, és arra ösztönözték őket, hogy kattintsanak linkekre vagy mellékletekre, ami viszont azt eredményezte, hogy rosszindulatú programokat töltöttek a gépeikre, és bizonyos esetekben illetéktelenül fértek hozzá a Booking.com-fiókjukhoz. Ez aztán lehetővé tette ezeknek a hivatásos csalóknak, hogy kiadják magukat a szálláshelynek, és e-mailben vagy üzenetben kommunikáljanak a vendégekkel

– nyilatkozta a Booking képviselője a This is Money nevű lapnak. 

Elárulták, hogy új biztonsági intézkedéseket vezettek be, és megpróbálják kizárni a csalókat. Emellett a partnereket is tájékoztatták a helyzetről. Elárulták, hogy arra kérik az ügyfeleket, ha szokatlan üzenetet kapnak egy szálláshelytől, azonnal vegyék fel a kapcsolatot a Booking ügyfélszolgálatával. Ahogyan arra is felhívták az emberek figyelmét, hogy az utólagos fizetési kérelmek esetén is érdemes körültekintően eljárni, hiszen ezeknek a nagy része mind csalás. 


Via