Több százezer megtekintésnél járnak már azok a videók a TikTokon, melyek arra buzdítják a felhasználókat, hogy lefekvés előtt ragasszák le a szájukat, mert így állítólag intenzívebb lesz a fogyás. Az orvosok azonban óva intenek, ugyanis mindez életveszélyes. 

Életveszélyes lehet

A szájszalag gyártójának állítása szerint az orron keresztüli légzésre való kényszer elősegíti a zsírvesztést, ráadásul a támogatók állítják, hogy az éjjelre leragasztott száj javítja a légáramlást, ellazítja a testet, valamint megszünteti a horklást. Dr. Raj Dasgupta, a Dél- Kaliforniai Egyetem alvásszakértője azonban azt mondja, hogy a száj leragasztása akadályozott légzést eredményez, ami életveszélyes lehet.  Dr. Dasgupta azt mondta a CNBC -nek:

Korlátozott bizonyíték áll rendelkezésre, ami alátámasztaná a szájragasztást előnyeit. Nagyon óvatosnak kell lenni, a felhasználók helyében az egészségügyi szolgáltatóval is beszélnék mielőtt megpróbálnám. 

Rengetegen kipróbálták 

Az intelmek ellenére azonban számos tiktokker próbálta már ki az új őrületet, a tapasztalataikról pedig be is számoltak a közösségi oldalon. Az egyik felhasználó például azt mondta, hogy az ébredés utáni órákban sokkal több energiája volt, valamint az alvásminősége is javult. 

A szakértők azoban a legrosszabbtól tartanak, úgy vélik az új trendben való részvétél különösen káros, pláne azok számára, akik alvási apnoéban szenvednek. Ez egy olyan állapot, amikor a légzés többször is leáll az éjszaka folyamán, majd újraindul. A szakértők szerint ugyanis a száj leragasztása súlyosbíthatja az alvási apnoe tüneteit. 

Ezt mondják az orvosok

Az orvosok továbbá azt is javasolják, hogy semmiképpen se ragassza le a száját az, akinek nem tisztáj az orrjáratai. Dr. Megan Acho, a Michigani Egészségügyi Egyetem pulmonológusa és alvásszakértője a következőket mondta:

Ha orrdugulása vagy orrsovényferdülése van, akkor a száj leragasztásával potenciálsan korlátozhatja a légáramlást. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy kerüljék ezt a módszer az orrbetegségben szenvedők, különösen a gyerekek esetében. 

Nem újkeletű 

A szájragasztás egyébként egyáltalán nem újkeletű gyakorlat, ám robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége, amióta a TikTokra felkerült, azóta felhasználók millió tették közzé a tapasztalataikat. Egyes videók már az 500 000 kedvelést is elérték a „szájragasztás” (#mouthtaping) címkét pedig több mint 43 millió alkalommal nézték meg.

(via