Az horchata (ejtsd: „orcsata”) a spanyolok egyik kedvenc nyári itala. Mexikóban is imádják, rizsből és mandulából egyaránt készítik. Behűtve isteni, ha pedig kávé is kerül hozzá, akkor még finomabb lesz.

Így készül az horchata

Az ital alapja a mandula vagy a rizs, illetve a víz és a különféle fűszerek. Az elkészítéshez az összetevőket be kell áztatni, majd leturmixolni, ehhez jöhet a kávé és a különféle extrák. Nem muszáj tejet adni hozzá, ebben az esetben teljesen vegán lesz az ital. Ihatod melegen, de nyáron érdemes jégkockákkal feldobni.

Hozzávalók: 

  • 150 gramm hosszú szemű rizs
  • 500 ml forró víz
  • 1 fahéjrúd
  • 500 ml hideg víz
  • 40-50 gramm vaníliás cukor
  • egy csipet só
  • egy adag eszpresszót
  • jégkocka

Elkészítés: 

  • Áztassuk be a rizst a forró vízbe, és adjuk hozzá fahéjrudat, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap vegyük ki a fahéjrudat, és pürésítsük a rizst, illetve adagoljuk hozzá hideg vizet. 
  • Ezután a masszát szűrjük le, és hűtsük le. Miután lehűlt, adjuk hozzá a lefőzött eszpresszót és a jégkockákat. 

Via