Hivatalosan is beköszöntött az igazi nyár, az elmúlt napokban ugyanis brutális kánikula nehezítette a mindennapokat. Bár most érkezik egy kis lehűlés, de minden bizonnyal azért várnak még ránk forró napok, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy védekezhetünk a nagy meleg ellen. 

Nyitva vagy csukva? 

Amire a legtöbben kíváncsiak, hogy ilyenkor vajon csukva vagy nyitva célszerűbb-e hagyni az ablakokat. Hiszen, ha nyitva van, akkor kvázi csak beengedjük a meleget, de ha becsukjuk, akkor még egy kicsit sem tud járni a levegő. Szóval tényleg jogosan merül fel a kérdés: mi a helyes döntés ilyenkor? 

Függöny be!

Nos, az igazság az, hogy van, amikor zárva érdemes tartani azokat az ablakokat, máskor pedig nyitva, úgyhogy most eláruljuk, hogyan csináld jól, annak érdekében, hogy mindig kellemes és komfortos legyen az időjárás az otthonodban. Először is csekkold, hogy kint magasabb-e a hőmérséklet, mint ben, és amennyiben igen, akkor tartsd becsukva az ablakokat. Célszerű a függőnyöket is behúzni, vagy leengedni a redőnyt, hogy a nap forró sugarai ne tudjanak maguknak utat nyerni. 

Kell egy ventillátor 

Viszont, ha egy kicsit már lehűlt kint a levegő, jellemzően a késő délutáni-esti órákban, akkor már érdemes lehet kinyitnod az ablakokat, hogy átjárja a lakást egy kis szellő. Az éjszaka folyamán is célszerű nyitva hagyni az ablakkokat, de aztán reggel, amikor már rohamosan melegszik az idő, ismét csukd be őket. Persze, amikor ennyire tombol a hőség, akkor ez a trükk sem az igazi, hiszen így is úgy is elég meleg van, szóval lehet meg kellene fontolnod egy jobb ventillátor beszerzését, de a klíma vásárlás sem biztos, hogy rossz ötlet. 😀

(via)