Hidd el, meglepően nagy hatása van abban, hogy mások hogyan kezelnek téged, hogy mi a keresztneved.

A szülők ezt nem mérlegelik

Gondolkodtál már azon, milyen következménnyel járhat a keresztneved? Volt már, hogy azon töprengtél, hogy mi az amit a keresztnevednek köszönhetsz, és mi az amit pont az vett el tőled? Úgy érzed, nem ezen múlik, hogyan állnak hozzád az emberek? Pedig hidd el, nagyobb hatása van mint gondolnád.

A szülők számára gyakran bonyolult kérdés a névválasztási mizéria, sokan szeretnének kreatívak lenni, mások inkább a hagyományokat éltetik. Nagyon sokan nem veszik figyelembe azt a kérdést, vajon a döntésnek milyen hatása lesz az ember életére.

Sok tényező formája személyiségünket, így könnyű megfeledkezni a nevünk szerepéről. Pedig ez egy nagyon személyreszabott hatású dolog, amely a születésünktől fogva nehezítheti, vagy megkönnyítheti az életünket.

Már 1961-ben megfogalmazták a személyiségpszichológusok, hogy az identitásunk egyik legfontosabb pontja egész életünkön át a nevünk. Ez ugyanis felvethet részleteket az etnikai hovatartozásunkról, a világban történő dolgok alapján pedig esélyeket adhat, vagy vehet el.

A keresztnév fellázad 

Nagyobb országokban, például Amerikában  könyvek születnek arról, hogy a terrortámadások hogyan befolyásolják a munkaerőpiacot, ahol a neveknek sokszor döntően ereje van a rossz emlékek miatt. Ez persze igazságtalan, mert a félelemre alapozzák a döntéseiket. De a nevek a kultúrán belül is lehetnek gyakoriak vagy ritkák, negatívak vagy pozitívak, vonzóak, divatosak, vagy éppen unalmasak és ellenszenvesek. Az viszont biztos, hogy elkerülhetetlenül befolyásolja azt, hogy mások hogyan bánnak veled, és hogyan érzed magadat.

Vannak például olyan nevek, amelyekkel sok ember nem fogadna el egy királynőt vagy egy miniszterelnököt, mert úgy érzik, komolytalan.

Egy a 2000-es években végzett kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik elégedetlenek a nevükkel, általában sokkal kevésbé alkalmazkodóak, elégedetlenebbek a családi hátterükkel, és a mindennapjaikkal. Ennek az oka, hogy a nevük miatt az önbizalmuk és az önbecsülésük még lejjebb csökkent.

via