Minél idősebbek leszünk, annál lassabban megy minden... beleértve a gondolkodást is. De tényleg így van ez? És ha igen, mikor kezd el lassabban működni az agyunk? Egy új tanulmány megadja a válaszokat!

A korral butulunk és lassulunk?

Amikor az idősebb emberek kicsit tovább vannak a szupermarket pénztáránál, akkor mindenki kicsit elnézőbb, hiszen idővel minden lelassul.

Ám ez a probléma ennél összetettebb, ahogyan a Heidelbergi Egyetem Pszichológiai Intézetének tanulmánya most kiderítette. Tanulmányuk szerint van egy másik oka is annak, hogy az idősebb emberek néha több időt igényelnek egyes dolgokhoz. 

A tanulmányhoz a Mischa von Krause vezette kutatócsoport mintegy 1,2 millió adathalmazt elemzett 10 és 80 év közötti emberekkel kapcsolatban. A résztvevőknek egy képernyőn megjelenő képeket és szavakat kellett meghatározott kategóriákhoz rendelniük.

A tudatosság időigényesebb? 

Az idősebbeknek valójában több időbe telt ez a feladat, mint a fiatalabbaknak. A kutatók elemzése szerint azonban ez nem feltétlenül a csökkenő kognitív képességeknek köszönhető, hanem annak, hogy az idősebbeknek egyszerűen több időre van szükségük a döntések meghozatalához. Nyilvánvalóan alaposabban mérlegelnek, mint a fiatalabbak.

A gondolkodás lelassul az életkor előrehaladtával - de később, mint korábban feltételezték. A kutatócsoport szerint, a szellemi képességek, és az intelligencia 30 éves korig folyamatosan növekednek. Ezt követően felnőttkorunk nagy részében nagyjából ugyanolyanok maradnak, és csak 60 éves kor körül kezdenek csökkenni.

via