Biztos te is elgondolkodtál már rajta, hogy a légiutas-kísérők miért tompítják a repülőn a fényeket le- és felszálláskor. Most kiderült az igazság. 

Biztonsági kérdés

A légiutas-kísérőknek azontúl, hogy kiszolgálják az utasokat egyéb feladataik is vannak, ezek közé tartoznak egyebek között a lámpák tompítása le-, illetve felszálláskor. Ennek indokoltsága azonban sokakat érdekelt, szóval a személyzet most lerántotta a leplet erről az érdekesnek tűnő kérdésről. Bármennyire is hihetetlen, de semmi extra oka nincs a dolognak, csupán egy biztonsági intézkedésről van szó. Abban az esteben ugyanis, ha valamilyen oknál fogva gyorsan el kellene hagyni a repülőt, a tompított fényeknek köszönhetően az utasok sokkal jobban látják a vészkijáratot jelző lámpákat. 

A balesetek

Persze ezen az alapon lehetne hagyni a tompított fényeket, de a statisztikák szerint a legtöbb baleset fel vagy leszállás közben történik, szóval a légiutas-kísérők ezért követik ezt a protokollt. Ennek ellenére szerencsére a repülőgép-balesetek nagyon ritkák, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség szerint a halálozás kockázat annyira alacsony, hogy egy személynek 25214 éven keresztül, minden nap repülnie kellene ahhoz, hogy 100 százalékos eséllyel legyen halálos balesete. 

Van egyéb oka is? 

A tompított fényeket egyébként egy másik esetben is szokták használni. Ha éjszaka repülsz, vagyis kint sötét van, akkor a gépen jó eséllyel a személyzet tompítottra fogja állítani a lámpákat, hogy az utasok tudjanak pihenni a repülés ideje alatt. 

(via)