Legutóbb egy tuti sütőtökkrémleves receptet mutattunk neked, most pedig elhoztuk a világ legfinomabb fokhagymarkrémlevesének a receptjét. A fokhagymaleves könnyű, de mégis nagyon sokoldalú. Őszre egyszerűen zseniális választás.
Hozzávalók
- 3 egész fej fokhagyma
- 1 hagyma
- 1 teáskanál só és bors
- 1-1 evőkanál olívaolaj és vaj (a fokhagyma és a hagyma pirításához)
- fél csésze fehérbor (a száraz a legjobb)
- 1 evőkenál provence-i fűszerkeverék
- 4 csésze csirkealaplé (a csontleves adja a legjobb ízt)
- 2 burgonya
- fél-fél csésze tejszín és parmezán (mindkettő ízt, mélységet és krémességet ad a levesnek)
Elkészítés
Első körben a vágd le a foghagymák fejét, majd tedd őket alufóliára és locsold meg a tetejüket olívaolajjal. Ezután zárd le fóliával mindhárom fejet, helyezd a kis csomagokat egy tepsire és tedd be a sütőbe, majd süsd kb. 45 percig vagy addig amíg meg nem puhul. Ha ez kész, akkor vedd ki a sütőből, óvatosan nyisd ki a csomagokat és hagyd, hogy hűljön. Közben olvaszd fel a vajat egy közepes méretű leveses fazékban, közepes lángon. Mehet rá a hagyma, sózd és borsozd és pirítsd egészen addíg, amíg a hagyma áttetszővé nem válik, ez nagyjából 3 perc. Ha ez megvan, akkor mehet hozzá a fehérbor és a fűszerkeverék. Párold úgy 1 percig, majd öntsd hozzá a csirkehúsleves alaplét, végül pedig tedd hozzá a burgonyákat is. Ha is kész, akkor fedd le az edényt és főzd úgy 15 percig, addig, amíg a krumpli meg nem puhul.
Turmixold össze
Ha a sült fokhagyma már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudd, nyomd ki a gerezdeket a héjából és add hozzá a készülő leveshez. Az egészet botmixerrel turmixold át, közben pedig add hozzá a tejszínt és a parmezánt, ízlés szerint pedig még sózhatod, borsozhatod. Ha ezzel is megvagy, akkor gyakorlatilag tálalhatod is: kenyérkockákkal, petrezselyemmel és parmezán sajttal megszórva is isteni. Jóétvágya!
(via)