Ősszel sokkal gyakrabban kerül elő a sütőtök, mint alapanyag, hiszen nagyon sok vitamin van benne, emellett számos finom fogás készíthető belőle. A klasszikus levesek, piték mellett ezt a tésztát is ki kell próbálnod!
Sütőtökös tészta egyszerűen
A sütőtök szezon általában októbertől egészen decemberig tart, így ilyenkor érdemes kihozni belőle a maximumot. Nagyon sok rost, vitamin található belőle, így egy-egy fogás még a szervezeted is feltölti. A legtöbb recepthez nincs szükséges bonyolult dolgokra, és gyorsan elkészítheted őket!
A krémes sütőtökös tésztához csupán pár hozzávalóra lesz szükséged. Nagyjából 15 perc alatt elkészítheted, plusz még a főzési idő, de nem tart tovább, mint 30 perc.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 hagyma, finomra vágva
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 500 g apróra vágott sütőtök
- 50-100 ml tej
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál mascarpone
- 350 g rövid tészta (rigatoni vagy penne)
- 40 g reszelt parmezán
Elkészítés:
Öntsd az olajat egy magasabb serpenyőbe, és kezd el melegíteni. Ezután tedd bele az apróra vágott hagymát. Egy csipet sóval együtt nagyjából 10-15 percig pirítsd. Ha megpuhult, add hozzá a fokhagymát, és még egy percig pirítsd, ezután vedd le a tűzről.
Közben tedd fel főni a tökdarabokat, sós vízben nagyjából 10-15 perc alatt puhára főnek. Ezt villával ellenőrizheted majd. Miután megpuhultak, csepegtesd le őket, és turmixgép vagy botmixer segítségével pürésítsd. Időközben add hozzá a kihűlt hagymát, és fokozatosan adagold a tejet egészen addig, amíg a massza elég sűrű nem lesz.
Miután sima a keverék, az egészet öntsd egy nagy serpenyőbe, add hozzá a paradicsompürét és a mascarponét, majd lassú tűzön párold. Közben sós vízben főzd ki a tésztát, mielőtt leszűröd, tegyél félre a főzővízből, nagyjából 50-100 ml lesz szükség. A kifőtt tésztát lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a sütőtökszószt, a maradék vizet és a parmezánt.