Hódítanak a puha tamponok, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen ezzel az alternatívával egy új világ nyílik előttünk: még szexelhetünk is vele. 

Mi az a puha tampon?

Tampon, kehely, mensibugyi, betét - számtalan opció közül választhatunk ma már, ha a menstuációról van szó. A puha tampon mégis felküzdötte magát a legjobbak közé, ugyanis több ponton is egyszerűbbé teszi az életünket.

A puha tamponok többnyire szív alakú habszivacsok, amelyeket mélyen a hüvelybe kell nyomnunk, mint egy sima, hagyományos tampont. Szivacsos állaguk miatt viszont ugyanúgy, akárcsak a régi típusú tamponok, helyesen felhelyezve nem érezhetőek.

Több fajta puha tampon létezik

A puha tamponoknak két fajtája is létezik, a nedves puha tampon és a száraz puha tampon. 

  • A nedves puha tamponokat már a gyártó benedvesítette, emiatt pedig sokkal egyszerűbb a felhelyezése, mint a száraznak. A hüvely természetes flórája egyensúlyban marad, így alkalmazása kockázatmentes. 
  • A száraz puha tamponok mint a név is mutatja, szárazak. Ezeket neked kell benedvesítened közvetlenül, mielőtt felhelyeznéd őket. 

Mennyire biztonságos egy puha tampon?

Szivacsos jellegének köszönhetően a puha tampon a szivárgás elleni védelem szempontjából nagyon biztonságos. Ezen kívül, a hagyományosnál sokkal nyálkahártyabarátabbak, és nem szárítják ki annyira a hüvelyt. A csereidőkre azonban ebben az esetben is nagyon oda kell figyelni!

Hogyan kell használni a puha tampont?

Mielőtt hozzáérnél, és megkezdenéd a felhelyezést, mindig moss kezet! Csomagold ki, majd ha száraz verziót használsz, csavard ki! Egyszerűbb a felhelyezés, ha a WC-n ülsz, vagy guggolsz közben. A puha tampon széles részén egy kis bemetszés található. Ide helyezd a mutatóujjad, és a középsú ujjaddal nyomd össze a tampon hosszú oldalát. Ezután ugyanúgy helyezd fel, mint a hagyományos verziót. A puha tamponnál is ügyelj rá, hogy a lehető legközelebb kerüljön a méhnyakhoz. 

A menstruáció erősségétől függően három-hat óra elteltével el kell távolítani a puha tampont. A puha tampon a szexuális együttlét alatt is fennmaradhat, ám szex vagy úszás után azonnal távolítsd el a fertőzés elkerülése érdekében.

via