Valljuk be őszintén: a menstruációban semmi szórakoztató nincs. Hasi fájdalom, vízvisszatartás, hangulati ingadozások, hátfájás, kimerülség, migrén...a tünetek listája végtelennek tűnik, és mintha ez nem lenne elég, sok menstruáló nő fájdalmas anális görcsöket is tapasztal a menzesz előtt és alatt. A dolog persze teljesen normális, csak éppen borzasztó kellemetlen, ráadásul ezidáig csak nagyon kevés szó esett róla. 

Rengeteg nőt érint 

A kellemetlen „fenékgörcs” jelenségről szóló videók csak nemrég kezdtek el terjedni a TikTokon. A videók alatti kommentekből azonban kiderül, hogy rengeteg nő szenved az anális görcsöktől a menzesz idején. Sőt sokan a saját történetüket is megosztották, volt, aki arról számolt be, előfordul, hogy a fájdalom miatt felkelni sem tud. Sok felhasználó úgy hitte egyedül van ezzel a problémával, ám a felvételek hatására rengetegen szembesültek vele, hogy ez bizony egy teljesen normális dolog, ami bár rémesen kellemetlen, de az legalább megnyugtató, hogy nem valami kóros problámáról van szó. Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy ezeket a görcsöket pontosan mi okozza. Most elmagyarázzuk, és azt is elmondjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni. 

Ilyen érzés 

Akinek volt már anális görcse a menstruáció előtt vagy alatt, az pontosan tudja, miről van szó, és emlékszik is az érzésre. Az anális görcsök rendkívül kellemetlenek, ráaádsul nagyon hirtelen jelentkeznek, és általában ugyanilyen gyorsan el is múlnak. Az adott helyzetben elképzelhető, hogy megmozdulni sem tudsz, így ilyenkor célszerű nem is erőltetni a mozgást, inkább várd meg, amíg elmúlik a görcs és a fájdalom alábbhagy. Nyilván az egészben az a legdurvább, hogy bárhol bármikor rádtörhet a fájdalom: a szupermarketben a pénztárnál állva, vagy akár egy csésze forró teával a kezedben. Ilyenkor azért küzdesz, hogy ne dobj el mindent és heveredj magzatpózban le a földre. Tudjuk, hogy ez szörnyű érzés, de gondolj arra, hogy általában csak pár pillanat az egész, ráadásul legyen bármennyire is durva a fájdalom, a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan. 

 Mi az oka?

Az anális görcsöknek alapvetően több oka is lehet, előfordulhat, hogy a menzesz alatt a méh megnyomhatja a beleket, de az sem kizárt, hogy a hormonok állnak a háttérben. Dr. Sabine Miltenberger, a müncheni nőgyógyászati és szülészeti specialistája szerint az anális görcsök leggyakoribb oka az, hogy miközben prosztaglandinoknak nevezett hormonok biztosítják a méh összehúzódását, – a méhnyálkahártya fellazulása és leválása érdekében – addig ezek  hormonok egyidejűleg a végbél összehúzódását is okozhatják, és így jelenetkezik a szúró fájdalom.  

 Mikor kell orvoshoz menni? 

Bár, az anális görcsök alapvetően teljesen normálisa, mégis van olyan szituáció, amikor már muszáj felkeresni az orvost. A szakember szerint, ha az anális görcsök különösen a menzesz előtt jelenteznek, a fájdalom pedig hónapról hónapra visszatér, akkor súlyos betegség is állhat a háttérben. Az sem kizárt, hogy endometriózisról van szó. Éppen ezért krónikus fájdalom esetén mindenképpen menj el dokihoz! 


Mit tehetsz az anális görcsök ellen? 

Sajnos az anális görcsök ellen nem sok mindent tudsz tenni, mint azt, hogy mágvárod, amíg elmúlnak. A fájdalom enyhítése érdekében célszerű lehet egy meleg ülőfürdőt venni, mert a meleg segít ellazítani az izmokat.

(via)