A tél az az időszak, amikor általában a hangulatunk sem túl jó: hideg idő és a nap hiánya miatt könnyen letargikus hangulatba kerülhetünk, ez pedig közvetlen hatással lehet a mentális egészségünkre, nekünk, nőknek pedig a menstruáció is sokkal fájdalmasabb lehet, mint általában. 

Kutatási eredmények

Az Intimina női jóléti csoport megbízásából készült kutatócég friss tanulmányából kiderült, hogy a nők számára sokkal fájdalmasabb a menzesz. A vizsgálatot 5083 18 és 45 év közötti nő bevonásával végezték, öt különböző országban, köztük Franciaországban, az USA-ban, Spanyolországban és Olaszorszgában. Több hónapos kutatás eredményeként megállapították, hogy a megkérdezett nők 30 százaléka mondja azt, a téli időszakban változást tapasztal a ciklusában. A válaszadók 30 százaléka azt állítja, hogy a téli időszakban sokkal fájdalmasabb a menstruációjuk, 17 százalékuk szabálytalan menstruációról számolt, 14 százalékuknak ilyenkor hosszabb a cikulsa, míg 9 százalék azt mondja ilyenkor kevesebb napig véreznek. 

Minden IS fáj 

Ennek oka az lehet, hogy a téli időszak befolyásolhatja a menstruációs ciklus hormonjainak a termelését, ezért a nők ebben az időszakban sokkal rosszabbul érezhetik magukat. Nem kizárt, hogy hányingert, szorongást, hasmenést tapasztalnak, de sokaknak érzékeny ilynekor a bőre, vagy megmagyarázhatatlan módon puffadnak. 

Az okok 

A felmérés egyértelműen kimutatta, hogy számos nő küzd a fájdalmasabb menzesszel télvíz idején, éppen ezért joggal merül fel a kérdés: pontosan, miért kellemetlenebbek ilyenkor a tünetek? Nos, az egyik elmélet szerint a hőmérséklet csökkenése az erek összehúzódásához vezet, ami fokozhatja a fájdalmat. Más elméletek szerint viszont az lehet az ok, hogy télen kevésbé vagyunk aktívak, több időt töltünk a lakásban, ami rosszabb hangulathoz vezethet, így pedig a fájdalomküszöb is csökken. 

(via)