Az USA politikájában jelenleg a legforróbb témák egyike a terhességmegszakításhoz való jog, és ennek kapcsán az egész világon több szó van most az abortuszról. A Skóciában élő nők helyzete például jó emlékeztető arra, hogy a helyzet még nyugat-Európában sem mindenhol feltétlenül ideális.

Az Egyesült Királyságban a járvány óta egyre nagyobb a hangsúly a telemedicínán, azaz az olyan gyógyítási módokon, amelyek lehetővé teszik, hogy a betegnek ne kelljen személyesen felkeresnie az orvost. Többek között bőrgyógyászati rendelés is létezik online: az ember beküld fotókat a problémájáról, ennek alapján beszél az orvossal, aki végül felír neki gyógyszert, és a páciensnek mindössze ezt kell kiváltania a patikából.

A terhességmegszakítás szintén tud így működni a várandósság első időszakában, amíg vetélést előidéző tablettát tud rendelni az orvos. Ez Angliában most már évek óta működik így, sok nő számára azonban Skóciában nem elérhető. A legfrissebb adatok szerint tíz év leforgása alatt 2057 Skóciában élő nőnek kellett Walesbe vagy Angliába utaznia nemkívánt terhessége miatt. Köztük olyan is volt, aki számára ez egy 1100 km-es utazást jelentett.

Az Egyesült Királyságban egyre többen próbálják meg felhívni a figyelmet erre a problémára, ami bizonyos esetekben azt eredményezi, hogy terhességmegszakításra váró lányok-nők kénytelenek akaratuk ellenére tovább hordani magzatukat. Azok a skóciai nők ugyanis, akik nem kérnek segítséget elég korán (például akár azért, mert nem fedezik fel elég korán, hogy teherbe estek), sokszor nem kapják meg azt az ellátást, amihez elvileg joguk van.

Sajnos angliai klinikákon rendszeresen látunk el Skóciából érkező nőket, akik a lakóhelyükön nem jutottak hozzá a megfelelő abortusz-ellátáshoz. A járvány kezdető óta körülbelül hetente jön egy nő Skóciából, aki kénytelen volt Angliába utazni

– magyarázza el a probléma lényegét Clare Murphy, a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat vezetője.

Ha érdekel a téma, egy filmajánló a végére

Eliza Hittman rendezett egy őszinte és szívbemarkoló filmet pontosan erről a témáról. Egy amerikai tinilány a főszereplő, aki szintén utazni kényszerül egy abortusz miatt. A 2020-as alkotás címe Never Rarely Sometimes Always (Soha ritkán néha mindig), nézz bele alább a trélerjébe!

Via