Gondoltad volna, hogy a stressznek nem csupán a lelkedre, de az intelligenciádra is hatása van?

A stressz sok mindent kinyír

Érezted már azt, hogy a stresszes időszakban kevésbé vagy koncentrált? A szokásosnál gyorsabban felejted el a dolgokat, amikor nagy rajtad a nyomás? Valójában ez egy elég gyakori reakció a krónikus stresszre, amire a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet.

A tudomány sokat foglalkozik azzal, hogy mely tényezők befolyásolják az intelligenciát, és hogy hogyan lehetnek az emberek még okosabbak. De egy tényezőt általában gyakran alábecsülnek: a krónikus stresszt. Ez ugyanis nemcsak a közérzetedre, de az agy teljesítményért felelős részeire is hatással van.

A túlterhelés ugyanis elpusztíthatja az agyad neuronjait, különösen azokat, amelyek nemrégiben alakultak ki, másrészt gátolja az új neuronok termelődését a hippocampusban, az agyunk egyik olyan régiójában, amely a memóriával és a tanulással kapcsolatos.

Amikor stresszesek vagyunk, többek között kortizolt és adrenalint szabadítunk fel – ez fontos funkció, mert rövid távon ez felpörgeti az agyunkat és több energiát ad. Egy példa: ezért tudtak az őseink olyan gyorsan reagálni a hirtelen és veszélyes helyzetekben, és / vagy menekülni, harcolni amikor kellett.

Butít a terhelés?

Ha azonban állandóan stresszben vagyunk, akkor folyamatosan nő a kortizolszint is. Ez többek között serkentheti a glutamát termelődését. A glutamát egy neurotranszmitter, amely fontos szerepet játszik a hangulatszabályozásban és a memóriánkban – de a túl sok glutamát károsíthatja vagy akár megölheti agysejtjeinket is.

Ráadásul a stressz az agyunkat is béníthatja, különösen az érzelmi szabályozással, az anyagcserével és a memóriával kapcsolatos területeken. A krónikus stressz okozta kortizolfelesleg ezért kognitív teljesítményünket és memóriánkat is ronthatja – ezt egy tanulmány is kimutatta.

Tehát ha úgy érzed, hogy gyorsabban felejtesz el dolgokat, és valahogy lassabban gondolkodsz, mint máskor, akkor a folyamatos stressz állhat a háttérben. 

via