Mit látsz ezen a képen? A válaszodból kiderülhet, hogy volt-e traumatikus élményed az életedben, ez a teszt fél perc alatt elárulja.

Pillangót, vagy táncoló párt látsz?

Ha felismersz egy egyértelmű motívumot, például egy táncoló párt vagy egy pillangót, akkor olyan vagy, mint a legtöbb ember, és nincs olyan mély traumád, ami befolyásolná a mindennapjaidat, mert nem tudsz túllépni rajta. 

Minél elrugaszkodottabb, annál többet mutathat az eredmény

Vizsgálatok azonban kimutatták, hogy például a traumatizált háborús veteránok egészen más választ adnak. Ők sokkal bonyolultabb, konkrétabb dolgokat látnak benne. Ezekből a Rohrschach-tesztekből megállapítható, hogy a traumatizált emberek hajlamosak a traumájukat megjeleníteni, átvinni az életük minden más területére is.

Gyakran gondot okoz nekik a környezetükben történő dolgok megfejtése, valósághű érzékelése. Ez azt jelenti, hogy a trauma elveszi a képzelőerejüket, mert a múltban ragadnak. Természetesen ez a kép nem helyettesítheti a professzionális vizsgálatot, de bizonyos esetekben jelezheti, hogy valaki küzd-e egy feldolgozatlan, rossz élménnyel. 

via