Szerencse a szerencsétlenségben – válsághelyzetben született, ma már külföldön is népszerű 

Nem mindennapi helyzetben született meg a Capriovus Kft. munkatársainak a fejében egy forradalmian új, tejmentes termékcsalád ötlete. 150 millió darab tojás – a több mint 30 éves vállalat évente ennyi tojást dolgoz fel és ad el a legnagyobb pékségeknek, cukrászatoknak, éttermeknek. A 2020-as lezáráskor azonban a Capriovus történetében először nem volt kinek eladni a rengeteg tojást – a hotelek, éttermek nagy része ugyanis zárva volt. A tyúkok azonban erről nem vettek tudomást, ezért sürgősen ki kellett találni, mit kezdjenek ezzel a rengeteg tojással. 

Tejmentes forradalom – a tökéletesített természet

„Nincs is szomorúbb dolog annál, amikor egy kisgyerek semmilyen süteményből nem tud enni egy zsúron, mert érzékeny a tejfehérjére vagy a laktózra” – mesél dr. Németh Csaba, a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója a kezdetekről. Világszerte megfigyelhető, hogy egyre többen nem képesek megfelelően megemészteni a tejfehérjét, a tejzsírt vagy a tejcukrot.

A ToTu termékeknek a növényi tejhelyettesítőkhöz képest lényegesen alacsonyabb a kalóriatartalmuk, illetve az eredeti, tejből készült termékekhez ízben, állagban és konyhatechnológiai viselkedésben is nagyon hasonlóak. Nincs többé akadálya annak, hogy azon a bizonyos zsúron mindenki egyen a túrós süteményből”

– mondja büszkén az igazgató, aki azt is elárulja, hogy nem kizárólag a tejérzékenyek rajonganak a ToTu termékekért. 

Nemcsak tejet nem tartalmaz – nincs benne glutén, aroma és tartósítószer sem

A Capriovus Kft.-nél a három évtized alatt egy dologhoz végig ragaszkodtak: a kiváló minőségű, egészséges tojáshoz. A mélyalmos tojásaik minden követelménynek megfelelnek, és ezt nem akarják elrontani sem tartósítószerek használatával, sem aroma hozzáadásával. Cserébe a termékeik 30 napig őrzik meg a minőségüket, a színezékek és ízesítőanyagok helyett pedig karakteres ízű gyümölcsökben gondolkoznak. Az egyik legnépszerűbb ToTu termék például az Epres Kanalasan Krémes szamócás joghurthelyettesítő finomság, melynek mangós változatán már dolgoznak állandó kutatás-fejlesztési partnerükkel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel közösen. A ToTu Ital a tej megfelelője, a ToTu Kávé ital a felnőttek körében népszerű, és hamarosan érkezik a kakaó italuk is. 

Diétás étrend – kevesebb kalória és zsír, egészségesebb táplálkozás

Köztudott, hogy a cukorbetegeknek is ügyelniük kell a megfelelő fehérjebevitelre, a különböző növényi fehérjeforrások, amilyen a bab vagy a lencse viszont nem jó megoldás számukra, pont a magas szénhidráttartalmuk miatt. A ToTu termékek azért ideálisak a cukorbetegek számára, mert nem tartalmaznak zsírt és hozzáadott cukrot, illetve minimális a kalóriatartalmuk. Az anyatej mellett a tojásfehérje az, ami a legjobban hasznosul, az emberi szervezet számára az egyik legtökéletesebb fehérjeforrás. 

Fehérjebevitel kalóriák nélkül – a sportolók régi álma válik valóra

Aki rendszeresen sportol, tudja, milyen nehéz könnyen emészthető, fehérjében gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény étrendet tartani. A ToTu termékek valódi fehérjebombák, és ezt nemcsak a sportolók, hanem a különböző választott diétát követők is észrevették: a paleolit diéta hívei a feldolgozott adalékanyagok mellett kerülik a keményítő és a tejtermékek fogyasztását, a ketogén diéta esetében pedig a tojás a diéta egyik alappillére. 

Sérülések után és az időseknél is óriási segítség

A sportrehabilitációban az izom regenerálása alapvető feladat, ehhez pedig gyorsan felszívódó, tömény fehérjekészítményre van szükség, hogy a sportolók minél hamarabb visszanyerjék az eredeti kondíciójukat. „Az időseknél, ami az agynak a keresztrejtvény, az a testnek a mozgás – és a TOTU fogyasztása” – dr. Németh Csaba szerint az idősgyógyászatban is csodákra képesek a ToTu termékek. Az extrém magas fehérjetartalomnak köszönhetően ugyanis képesek ellensúlyozni, lassítani az idősek izomtömegének leépülését – amivel számos súlyos, gyakran végzetes baleset előzhető meg. 

Hazai fejlesztés – határ a csillagos ég  

A hungarikumnak számító termékcsalád egyre több helyen kapható itthon és más országokban egyaránt. Világszerte soha nem látott kereslet van a tejtermék-helyettesítőkre, a ToTu termékeket így a legnagyobb kereskedelmi láncok is forgalmazzák, mint például az Auchan. TojásTudatosan – a szót egyre többen ismerik, válik háztartások fontos részévé a ToTu krém, ami állagában a vajkrémre hasonlít és tetszés szerint ízesíthető, vagy a TOTU Extrán krémes, ami a hagyományos tejföl tejmentes megfelelője.