Persze az indokolatlan stresszt jó elkerülni, az évente végzett szűrővizsgálatokat azonban nem érdemes megspórolnunk magunknak, hiszen vannak súlyos betegségek, amik nagy eséllyel orvosolhatóak, amennyiben időben felismerik őket. Ezek közé tartozik a mellrák is, mellyel hazánkban évente közel 8300 új esetet diagnosztizálnak és a betegség több mint 2000 nő halálát okozza.

A mellrák elleni küzdelem legfontosabb eszköze a rendszeres szűrővizsgálat, melyre októberben világszerte számos kampány hívja fel a figyelmünket. 

Kortól, hajlamtól és kórtörténettől függően többféle vizsgálat áll rendelkezésünkre: 

Önvizsgálat

Megismerni a tested és észrevenni annak jelzéseit, sok probléma leküzdésében segíthet. Ezt az otthoni, havonta elvégezhető vizsgálatot érdemes a menstruációt követő napokban elvégezni, ugyanis a mellek ilyenkor a legpuhábbak, legkönnyebben áttapinthatóak. 

Ultrahang vizsgálat

Ez a vizsgálat gyors diagnosztikai információt biztosít az emlők szöveti- és szerkezeti elváltozásairól sugárterhelés nélkül.

Mammográfia 

A  mammográfia az egyetlen, tudományosan igazolt eljárás az átlagos rizikójú nők szűrésére, az emlőrákos halálozás csökkentésére.

Tomoszintézis

A digitális 3D tomoszintézis a 2D digitális mammográfián alapuló vizsgáló eljárás, amely során kis sugárdózissal, rövid idő alatt 10–15 átfedő digitális képet készül a mellekről. Ez a vizsgálat részletesebb az emlőszerkezet megítélésében, a nagyobb szenzitivitásnak köszönhetően pedig a rejtőzködő elváltozások is könnyebben felfedezhetők, ami a felesleges biopsziák elkerülésében is segít. 

Abban az esetben, ha már nem egyszerű szűrővizsgálatról, hanem felmerülű gyanú miatt kivizsgálásról van szó, szintén több opció közül tudunk választani. 


Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel

Mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavétel szükséges a nem tapintható, ultrahanggal nem azonosítható és nem biztosan jóindulatú elváltozásoknál.

Ultrahang-vezérelt mintavétel

Ultrahang-vezérelt mintavétel javasolt az emlőből és a regionális nyirokcsomókból, ha a tapintható vagy nem tapintható elváltozás ultrahang vizsgálattal jól látható.

A Dr. Rose Magánkórházban komplex emlőszűrést vehetünk igénybe mammográfia, fizikális vizsgálat és ultrahang vizsgálat keretében. Szükség esetén lehetőség van ultrahang-vezérelt mintavételre illetve mammográfiával vezérelt sztereotaxiás mintavételre. Daganatos betegek részére a kórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek is, amely során az onkológiai beavatkozással egy időben megtörténhet a mellrekonstrukció.

Daganatos betegek részére a kórházban elérhetőek az onkoplasztikai műtétek  is, amely során az onkológiai beavatkozással egy időben megtörténhet a mellrekonstrukció, ahogy ez Mónika esetében is történt: