A mellrák egyik legnagyobb ellenszere a figyelem. Tarts önvizsgálatot, és figyeld a jeleket. Hogy pontosan mik ezek? Eláruljuk. 

A figyelem életet menthet

Évente hozzávetőleg 55 000 új mellrákeset fordul elő, közülük közel 11 500 beteg veszíti életét a küzdelemben. Pedig az emlőrák sok esetben könnyen kezelhető, ha elég korán észlelik – ezért olyan fontos az önvizsgálat. 

A csomó

A leggyakoribb tünet a csomó maga, amely alapos és rendszeres önvizsgálatoknak köszönhetően nagyon könnyen kitapintható. Ezért is fontos havonta áttapogatni a területet, mert csak így tünhet fel már a legapróbb elváltozás is. Bármilyen szokatlan csomót, vagy megvastagodott szövetet érzel, fordulj orvoshoz!

Mellbimbók

De ugyanúgy érdemes a mellbimbókat is megfigyelni. Ugyanis ezek változása is egy nagyon feltűnő, könnyen észrevehető jel. Sok esetben a mellbimbó elkezd besüllyedni a mellbe, befelé fordul. Ezért ezt a területet semmiképpen se hagyd ki a vizsgálatból!

A mellrák egyéb tünetei

Ezen kívül sok más tünet van még, amely mellrákra utalhat, ilyen például a mellek méretének változása, mellbimbókból szivárgó folyadék, a hónalj alatti duzzanatok, valamint a mellen található bőr drasztikus változása. 

via