Egy Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban soha nem látott esetszámokban fordul elő a torokrák, amelyet a legtöbb esetben a felelőtlen orális szex okoz.

Az orális szex is csak akkor jó, ha véded magad

Sokat azt gondolják, hogy csak és kizárólag azért fontos óvszert használni, hogy az megóvjon a nem kívánt terhességtől. Pedig az egészséged legalább ennyire fontos, amiért szintén az óvszer felel a kellemes percek alatt. 

Sajnos a HPV rekordgyorsan terjed, és az alattomos fertőzésből akár rák is kialakulhat. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, hogy ha esetleg baj van, akkor is időben tudj cselekedni! Ám sokan nem foglalkoznak ezzel, aminek meg is van az eredménye: a HPV terjedése miatt a soha nem látott magasságokban vannak a torokrák esetszámok. 

Persze vannak, akik elképzelni sem tudják, hogy bármilyen védekezést igénybe véve folytassanak orális szexet, pedig ennyit azért megér az egészséged, nem? 

Hogyan tehetsz a torokrák ellen?

Dr. Hisham Mehanna, a brit Birminghami Egyetem munkatársa szerint a torokrákos esetek 70 százalékát a humán papillomavírus (HPV) okozza, amely normál esetben lehet csak egy ártalmatlan vírus is, amely szexuális úton terjed, ám nem ritka, hogy akár rák is lehet belőle. 

A védekezés mellett persze jó, ha kétszer meggondolod, kit engedsz be az ágyadba - vagy ugye máshova... Hiszen aki gyakran váltogatja az orális szexpartnereit, annak kilencszer nagyobb az esélye a torokrákra. 

A HPV ellen szintén szuper védekezés a védőoltás. Ez a három részletben beadható injekció viszont egyenként 50 ezer forintba kerül, éppen ezért csak egy nagyon kis része kapta már meg a nőknek. Pedig az egészségen nem szabad spórolni!

via