Mi okozza a nyak hátsó részén felbukkanó pattanásokat? Hogyan lehet őket megelőzni, vagy megszabadulni tőlük, ha már kialakultak? A bőrgyógyász megválaszolja.

A bőrgyógyász válaszol

Maia Dalege bőrgyógyász szerint a nyaki pattanások számtalan ok miatt jelenhetnek meg. Kialakulhatnak a stressz, az izzadás, vagy akár allergiás reakció miatt is.

Előfordulhatnak a nyak felső részén, az állkapocs vonalán, az áll alatt, vagy a tarkón. Esetleg a nyak hátsó - felső részén, de akár az alsó részen is.

Az aknés pattanások általában különböző formákban jelennek meg: mikrociszták, mitesszerek, fehér foltok, papulák vagy pustulák formájában. Vagy zárt komedonok, amelyek kis fehér golyókat képeznek a bőr alatt, vagy nyitott komedonok, amelyekből mitesszerek lesznek.

Mi okozza, és mit jelez a nyaki pattanás?

A pattanás a bőr túlzott faggyútermelésének következménye, a szakértő szerint az akne azokon a területeken jelentkezik, ahol a faggyúmirigyek elzáródnak. A felnőtteknél sokkal gyakoribb a nyaki pattanás, mint a serdülőknél, ezért az idő előrehaladtával, egyre gyakrabban fedezhetik fel magukon a nők a nyaki pattanásokat.

Sokszor figyelmeztető jelként is szolgálnak: hormonális oka is lehet a kialakulásuknak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha itt gyakran látsz pattanásokat, menj el egy hormonvizsgálatra! Főleg akkor jelezhet súlyos bajt, ha rendszertelen mestruáció, vagy jelentős szőrnövekedés kíséri.

Hogyan kerüld el a nyaki pattanásokat?

Sokan csak az arcra viszik fel a bőrápolási rutin termékeit, a nyakat a legtöbben kihagyják. Pedig ez a terület is ugyanolyan ápolást igényel, nem szabad, hogy az áll vonalánál véget érjen a rutin. A kezeléseket, krémeket ezen a területen is használni kell! Nyugodtan vidd fel az AHA savat tartalmazó terméket, vagy akár a szalicilsavat erre a területre, ha pattanást látsz a nyakadon!

via