Ha reggel felébredsz és egy hatalmas pattanás éktelenkedik az arcodon neked is az az első gondolatot, hogyan tudod eltüntetni, igaz? Sokan ilyenkor a fogkrém után nyúlnak, mert valamiért tévesen él a köztudatban a hatékonysága. Pedig a fogkrém a pattanásra nem annyira jó ötlet, sőt többet árthatsz vele, mint használsz. Máris elmondjuk, miért. 

Kiszárítja a bőröd 

A pattanást lehet tényleg leszárítja, de a fogkrémben található összetevők, úgy mint az SLS vagy a nátrium-hidrogén karbonát kiszáríthatják a bőrödet. Ezek az összetevők amennyire jótékony hatással vannak a fogakra, annyira károsak a bőrre, szóval ha egy mód van rá inkább kerüld. Már csak azért is, mert a ha a bőr nagyon száraz, akkor annak leküzdése érdekében több zsírt termelhet, ami aztán még több pattanáshoz vezet majd. 

Irritálja a bőr 

Ha nagyon érzékeny a bőröd, akkor a szárazságon túl durva irritációt is tapasztalhatsz, ha fogkrémmel kened be. A fogkrémekben található összetevők ugyanis csúnya bőrrirritációt okozhatnak, nem kizárt, hogy az arcod kipirosodik, sőt az is lehet, hogy égő, viszkető érzést tapasztalsz majd. 

Foltok és hegek 

Nagyon durva, de sarkosabb esetekben a fogkrém felelőtlen bevetése foltosodáshoz vagy hegesedéshez is vezethet, ezeknek a gyógyulása pedig akár hónapokig is eltarthat. Sőt, az is előforuldhat, hogy a nyoma örökre megmarad. Néha a károsodás olyan mértékű lehet, hogy bőrgyógyászhoz kell fordulni, szóval jobb, ha a bőrápolásban a fogkrémet parkolópájára teszed. 

(via)