A nők körében a hüvelygomba az egyik leggyakrabban előforduló intim panasz, mégis hajlamosak vagyunk szégyenkezni miatta. A testben normál esetben is megtalálható gombák elszaporodásának számtalan oka lehet. Akár antibiotikum kúra, nem megfelelően szellőző fehérnemű használata, de még a megnövekedett stressz szint is felboríthatja a hüvelyflórát. 

Ilyenkor a természetes, semleges szagú és állagú hüvelyváladék megváltozik és a tested nagyon egyértelmű jelzéseket küld, hogy problémával állsz szemben. 

Kóros hüvelyváladék 

A hüvelygomba egyik legfőbb ismérve a sűrű, darabos folyás, ami általában fehér vagy sárgás színű. A normális folyásod a ciklusodtól függően változó lehet, az ovuláció időszakában például teljesen természetes, ha kicsit bővebb, nyálkásabb váladékot tapasztalsz. Ugyanakkor ez, a peteérés napjainál tapasztalható folyás is átlátszó, ami segít megkülönböztetni a hüvelygombára jellemző tünettől. 

Viszketés

A felborult egyensúly velejárója az intim területet érintő viszketés. Ez egyértelműen eltér a normál közérzettől, irritációt jelent. 

Égő érzés

A viszketéshez hasonlóan, az égő érzés is a test nagyon szembetűnő jelzése, hogy hüvelygomba fertőzéssel van dolgunk. 

Vörös, duzzadt szeméremajkak

Az irritáció okozta vérbőség kívülről is látható, a szeméremajkak reakciója újabb kellemetlen érzés, ami felhívja a figyelmet a problémára. 

Hüvelybemeneti fájdalom 

Ez a tünet leginkább a szexuális együttlét vagy tampon felhelyezése során érzékelhető és szintén nagyon könnyű elválasztani a normál  testérzetektől. Tudnod kell, hogy bár a hüvelygomba nem szexuális úton terjedő betegség, mégis fontos, hogy ne csak te, de a partnered is részesüljön a megfelelő kezelésben, hogy ezzel elkerüljétek a folyamatos visszafertőzést. 

A cikk a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.