Nem kizárt, hogy menstruáció közben tapasztaltál már hüvelyi viszketést, s biztosan jogosan merül fel benned a kérdés, mi lehet ennek az oka. A szakértők szerint ennek van néhány konkrét oka, most elmondjuk, mik ezek. 

Irritáció 

A dokik szerint az egyik elsődleges tényező, ami a viszketést okozhatja, az a vér minősége. Igen, ez így most nagyon furán hangozhat, de egyáltalán nem mindegy, hol tartasz a ciklusodban. A viszketés jellemzően az elején alakul ki, amikor az ún. idősebb vér távozik a szervezedből, ez ugyanis irritációt okozhat. A napok előrehaladtával azonban a viszketés a legtöbb esetben enyhülni szokott. 

Hüvelygomba

Azonban az sem kizárt, hogy valamiféle gyulladás okozza a baj. Maga a menzesz hajlamos lehet arra, hogy gyulladást idéz előa szervezetben, ez pedig erősebb viszketést is okozhat. Legrosszabb esetben előfordulhat, hogy bakteriális fertőzés áll a háttérben, ha azonban gombás fertőzésre gyanakszol akkor mindenképpen fordul orvoshoz. A hüvelygomba kapcsán azonban fontos tudnod, egyes feltételezések szerint ahogy megjön a menzesz, a gombás fertőzés eltűnik. A szakértők is azt mondják, valóban van összefüggés, ugyanis a hüvely pH-ja a ciklus idején is változik, ez a pH-érték pedig már valószínűleg kedvezőtlen terep a hüvelygomba számra. Vagyis, ha menstruálsz, akkor olyan környezet jön létre odalent, ami segíthet elpusztítani a hüvelygombát. Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy a menzesz leteltével fordulj orvoshoz, mert nem tudhatod, mi okozta a kellemtlenséget, ezért további vizsgáltokra lehet szükség. Szükséged lehet kenőcsökre, de akár szájon át szedhehető gyógyszerekre is, a pontos diagnózis érdekében azonban mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod.

Allergia 

Ha azonban a fentiek közül egyik tényező sem áll fent, de a viszketést továbbra is bosszúságot okoz, akkor érdemes lehet fontolóra venned, hogy talán a tamponra vagy a betétre vagy allergiás. Ha úgy gondolod, ez a helyzet, akkor érdemes lehet illatmentes termékeket kipróbálnod,de akár az intimkehelynek is adhatsz egy esélyt.  

(via)