Bár a fogamzásgátló tablátta szedésének számos előnye van, azért nem szabad megfeledkezni a mellékhatásokról sem. Az egyik negatív velejáró a bőrödön jelentkezhet, ráadásul sokáig lehet eszedbe sem jut, hogy ezt bizony a tabletta okozza. Egész pontosan a pigmentfoltokról van szó, amik a test bármely pontján, de sok esetben az arcon jelentkeznek. 

Nem várt mellékhatás 

Isabella Loneragan, bőrgyógyász terapeuta azt mondja, a pácienseinek 98 százaléka küzd a pigmentfoltokkal, sokan közülök pedig orális fogamzásgátlót alkalmaznak. A szakértő azt mondja a pirulák közrejátszhatnak a foltok kialakulásában, ugyanis azok szintetikus hormonokat tartalmaznak, beleértve az ösztrogént és a progeszteront, amik befolyásolhatják a bőr melanintermelését. A melanin az a pigment, ami színt ad a bőrnek, a hajnak és  szemnek. 

A tablettában lévő hormonok fokozhatják a melanintermelést, ami sötétebb pigmentációt eredményezhet a bőrön. Ez különösen a napfénynek kitett területeken fordulhat elő, például az arcon és a karokon

– monja Isabella, aki hozzáteszi, nem minden nő tapasztal pigmentációs elváltozást, aki szedi a tablettát, csupán arról van szó, hogy egyes nők érzékenyebbek lehetnek, a változások mértéke pedig igencsak eltérő. 

Ezt lehet tenni 

Mint mondja a pigmentáció gyakran és jobban észrevehető a világos bőrön, de ez nem jelenti azt, hogy a sötétebb bőrű lányok nem tapasztalhatják az elváltozást. Mindehez lényeges hozzátenni, hogy valószínűleg nem kóros elváltozásl van szó, de ha nagyon megrémiszt a pigmentfoltok látványa, érdemes lehet felkeresni egy bőrgyógyászt, aki segíthet a kezelésükben. Az otthoni arcápolással egyébként te magad is sokat tehetsz a pigmentfoltok csökkentéséért: a kifejezzen e célra készült termékek alkalmazása hasznos lehet, továbbá nagyon fontos, hogy mindig használj fényvédőt, ugyanis a pigmentfoltok kialakulásáért a napfény is felelős. 

(via)