A fogamzásgátló tabletta kapcsán számos vitatott információ látott már napvilágot az évek során, a kutatók még jelenleg is nagy erőkkel vizsgálják a hormonális védezekés kockázatának kérdéseit. Egy friss kutatás tanúsága szerint pedig akadhatnak is gondod, pláne, ha már évek óta szeded a tablettát. 

Depresszió

A tudósok 2023. június 12-én tették közzé az Epidemiology and Psychiatric Sciences című folyóiratban egy tanulmányt, ami szerint nagyobb a kockázat azoknál a nőknél, akik már serdülőkorukban elkezdték szedni a fogamzásgátlót. A több mint 264000 nő bevonásával készült elemzés arra jutott, hogy azoknál a nőknél, akik már kamasz koruk óta szedik a tablettát, sokkal nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata. A szakértők szerint ez a felnőtt nők közel 92 százalékát. 

További kutatások

A tanulmányban csak a kombinált fogamzásgátló tablettákat vizsgálták, így nem tudni, hogy mindez igaz-e, más védekezési módszerek, akár a fogamzásgátló tapaszok esetén. A kutatásokat folytatni szeretnék, pont ezért, hogy össze tudják hasonlítani a különböző módszereket. Így átfogó képet kaphatnának a nők arról, hogy milyen veszélyekkel is járhatnak a kölünböző védekezési módok, és megtudhatnák az is, melyik opció lehet számukra a legideálisabb. 

Irány a doki!

A fogamzásgátló tabletta egyébként a nem várt terhesség megelőzésének egyik leghatékonyabb módja. Nem véletlenül ez a legnépszerűbb módszer a nők körében. A mellékhatásra persze a betegtájékoztató is kitér, ahol amúgy a hangulatingadozást is megjelölik. A mellékhatások – már amennyiben vannak – általában az első három hónapban jelentkeznek, ám, ha bármikor úgy érzed, hogy valami nem stimmel, és szerinted a tabi lehet az oka, akkor inkább gyorsan keresd fel a dokikat és beszéljétek át a lehetőségeket.  

(via)