Elfeljetetted bevenni a fogamzásgátlót és most nem tudod, mi tévő legyél? Nyugi, segítünk!

12 órás szabály

Ahhoz, hogy a legjobb megoldást alkalmazd először is tisztáznod kell magadnak néhány kérdést, már, ami az elfelejtés pontos időpontját illeti. Ha 12 óránál rövidebb idő telt el azóta, hogy be kellett volna venned a tabit, akkor a következő bogyóval egyidejűleg vedd be a kihagyott tablettát is. Ha azonban több mint 12 óra telt el a szokásos beviteli időpont óta, akkor az egy picit problémásabb, de a nőgyógyászok szerint még ez sem tragikus. 

A levél eleje és vége

A szakértők azt mondják, ilyenkor vedd be az elfelejtett tablettát, amikor eszedbe jut, majd folytasd a bogyók szedését a szokásos időben. Viszont az is lényeges, hogy melyik héten történik mindez, a teherbeesésre ugyanis akkor a legnagyobb a kockázat, ha a levél elejéről vagy végéről hagysz le gyógyszert. Éppen ezért ilyenkor – azontúl, hogy beveszed az elfelejtett szemet – érdemes kiegészítő fogamazásgátló módszerről, mondjuk óvszerről gondoskodni. 

Két lehetőség

Ha pedig a harmadik héten felejtesz el bevenni egy szemet, akkor két opció közül választhatsz. Csinálhatod azt is, hogy beveszed a kimaradt tabit, majd folytatod a levél szedését úgy, hogy aztán nem hagysz 7 napos szünetet, hanem a következő levéllel is beszeded. Ekkor nem fog menstruációs vérzés jelentkezni, maximum pecsételő vérzés. A másik lehetőség, hogy abbahagyod az adott levél szedését, tartasz egy 7 napos szünetet, majd utána kezded el az új levelet. 

Fontos! Ha egynél több tablettát hagytál ki mindenképpen keresd fel a dokidat!

(via)