A fogamzásgátló tabletta hatásairól itt, a Cosmo oldalán is több ízben írtunk már. A napokban például górcső alá vettük, mi történik, ha elfelejtesz bevenni egy szemet, valamint azt is megnéztük, milyen hatással lehet a testedre, ha már évek óta szeded. Most nézzük meg, mi történik akkor, ha egyszer csak úgy döntesz, leteszed. 

Kipattoghat a bőröd 

A fogamzásgátló tablettáknak gyakran az egyik pozitív mellékhatása, hogy a bőröd makulátlan állapotban kerülhet. Ha te is sokat küzdöttél az aknékkal és pattanásokkal, akkor ennek tutira nagyon örültél. Viszont van egy rossz hírünk: ha a tabi szedése előtt hajlamos voltál a pattikra, akkor nem kizárt, hogy miután abbahagyod, visszatérnek. Persze, ez még nem a világ vége. Próbláj meg kísérletezni a különbéle bőrápoló termékekkel, ha pedig nagyon nincs más út, akkor keress fel egy bőrgyógyászt, aki segíthet a megfelelő termékek kiválasztásában. 

Menzesz előtt érzékenyek lehetnek a melleid 

Mondjuk ez a gyógyszer szedése mellett is előfordulhat, de fogamzásgátló nélkül, a menzesz előtti napokban fokozottan érzékenyek lehetnek a melleid, főleg a bimbó környékén. Ha a menstruáció előtt fjnak a melleid sajnos túl sok mindent nem tehetsz, maximum annyit, hogy puhább szövetű melltartót viselsz, valamint igyekezz ilyenkor mindent érintést kerülni. Ha kapcsolatban élsz, magyarázd el a párodnak, hogy mitől van ez, nehogy azt gondolja, hogy hirtelen már nem is szereted a cicisimit. 😀

Rendszertelen ciklus 

A hormonális fogamzásgátlók egyik nagy előnye, hogy szedésük hatására a ciklusod tökéletesen beáll. Napra pontosan tudni fogod, mikor jön meg és meddig tart, ám, ha nem szeded a gyógyszert, akkor megeshet, hogy ez a rendszer felborul. Sőt, ha a tabi előtt hangulatingadozásaid voltak vagy éppen nagyon görcsöltél, akkor nem kizárt az sem, hogy visszatérnek ezek a tünetek. 

Nem jön meg 

Ha leteszed a tablettát, akkor az is előfordulhat, hogy egy ideig nem is fogsz menstruálni. Ez azért nagyon félelmetes, mert joggal hiheted, hogy esetleg teherbe estél. Ilyenkor mindenképpen javasolt más módon védekezni, ha pedig nagyon parázol, akkor terhességi tesztet is csinálni. Az, hogy nem jön meg gyógyszer letétele után, alapvetően normális, a szervezetednek ugyanis kell egy kis idő, amíg visszaáll a tabletta előtti kerékvágásba. Ha viszont a menzeszed huzamosabb ideig nem jön meg, akkor mindenképpen keresd fel a dokidat! 

Miómák alakulhatnak ki 

A mióma egy jóindulatú daganat, ami genetikai vagy hormon-vezérelt okok miatt alakulhat ki a méh falában vagy akörül. Azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, kvázi megakadályozzák a miómák kialalulását, de, ha te abbhagyod, akkor megeshet, hogy ezek a daganatok egy kicsit megnehezítik az életed. Ha ez történik, akkor mindenképpen konzultálj az orvosoddal a kezelési lehetőségeket illetően. 

(via)