Sokan úgy gondolják, hogy a menstruációval elmúlik a hüvelybomba, most eláruljuk, ebből mi az igazság. 

Először is, mi az a gombás fertőzés? 

Ha megborul a hormonális egyensúlyod egyéb okoknál fogva, akkor azonnal veszélbe kerülhet a hüvelyflórád egyensúlya is. Ennek következménye lehet a gombás fertőzés, ami egy rendkívül kellemetlen betegség. Tünetei általában a menzesz előtti héten jelentkeznek, melyek a következők:

  • sűrű és fehér hüvelyváladék 
  • irritáció és viszketés
  • égő érzés pisilés közben 
  • duzzanat vagy bőrpír a szeméremtesten 
  • hüvelyi fájdalom és gyulladás 

A menstruációval tényleg elmúlik 

Egyes feltételezések szerint azonban, ahogy megjön a menzesz, a gombás fertőzés eltűnik. Nos, a szakértők szerint valóban van összefüggés, ugyanis a hüvely pH-ja a ciklus idején is változik, ez a pH-érték pedig már valószínűleg kedvezőtlen terep a hüvelygomba számra. Vagyis, ha menstruálsz, akkor olyan környezet jön létre odalent, ami segíthet elpusztítani a hüvelygombát. Ennek ellenére a szakértők azt javasolják, hogy a menzesz leteltével fordulj orvoshoz, mert nem tudhatod, mi okozta a kellemtlenséget, ezért további vizsgáltokra lehet szükség. Szükséged lehet kenőcsökre, de akár szájon át szedhehető gyógyszerekre is, a pontos diagnózis érdekében azonban mindenképpen keresd fel a nőgyógyászod.

Mire figyelj? 

Emellett persze a hüvelyi higiénia betartása is nagyon fontos: ha a menzesszel párhuzamosan hüvelygombát is tapasztalsz fontos, hogy tudatosan kerülj olyan dolgokat, mint például a szűk fehérnemű viselése. Ezenfelül pedig ilyenkor ne vegyél forró ülőfürdőt, mert ez elősegítheti a gombák szaporodását. 

(via)