Vannak akiknek óramű pontossággal jön meg minden hónapban a menzeszük, de vannak olyanok is, akik számára a menstruáció nyűgös kérdés, mert, holgy 21, hol 28 napra érkezik. A ciklus késésének több oka is lehet, most utána jártunk, mik a leggyakoribbak. 

Stressz 

Talán mondanunk sem kell, de a stressz elképesztően negatív módon tudja befolyásolni a tested működését, és igen, akár a menzeszed is késhet miatta. Ha rongyosra aggódod magad valamilyen munkahelyi dolog miatt vagya magánéleteben történnek kemény dolgok, az kihatással lehet a tested működésére is. Ennek egyébként van tudományos magyarázata, ugyanis stressz hatására hipotalamusz, vagyis az agy központja alvó módba kapcsol. A hipotalamusz azonban az a terület, ami a hormonszintek szabályozásáért, így az ovulációért is felelős, viszont, ha alszik, akkor simán lehet, hogy csak pár nappal később jön meg a menzeszed, de lehet meg sem jön, maximum pecsételő vérzést tapasztalsz. 

Megfázás 

Talán az egyik legtöbbet keresett kifejezés a neten, hogy a megfázás miatt tényleg késhet-e a menstruáció. Nos, röviden a válasz igen. Tudnod kell, hogy a test alapvetően egy csodálatos dolog, azonban a szervezeted működésében kvázi minden mindennel összefügg, így, ha a rendszer egy része nem úgy működik, ahogyan kellene, akkor az a többi részt is érinteni fogja. Szóval akár egy közönséges megfázás, influenza, kóros betegség is lehet okozója annak, ha nem jön meg vagy késik a menzeszed. Persze egy sima kis megfázásnál nem kell még kétségbeesned emiatt, viszont, ha a dolog rendszeressé válik, akkor érdemes felkeresned az orvosod. 

Súlyingadozás 

Bizony, a súlyingadozás is befolyásolhatja a ciklusod, ennek pedig megint csak a hipotalamuszhoz van köze. Ha extrém ingadozás következik be a súlyodban, akkor a felszabaduló ösztrogén mennyisége hatással lehet a ciklusodra is. Ha gyorsan fogysz sokat, akkor a szervezeted nem termel elég ösztrogént, ha pedig hirtelen súlygyarapodást észlel a tested, akkor meg túl sok lesz az ösztrogén. Akárhogy is, mindkét esetben elképzelhető, hogy a menstruációd késik vagy nem is jön meg. 

(via)