Az teljesen normális, ha menzesz idején időnként levertnek érzed magad, a szűnni nem akaró menstruációs fájdalom viszont már nem annyira oké. Ha úgy érzed, hogy a szokásosnál is rosszabb a hangulatod, puffadsz, émelyegsz, fáj a fejed és görcsölsz, akkor nagy eséllyel a klasszikus menstruációs fájdalom tüneteid produkálod. Viszont jó hír, tudsz tenni ellene! 

Menj kocogni, sétálni 

A menstruációs fáradtság kezelése hatalmas kihívást jelenthet, mert ilyenkor legszívesebben egész nap csak az ágyban lennél. Viszont annak érdekében, hogy egy kicsit jobban érezd magad érdemes lehet elmenned egy kicsit kocogni, de legalábbis sétálni. A szakértők szerint ezek az alacsony intenzitású gyakorlatok energikusabbá tesznek, javítják a szív és érrendszer egészségét, ezáltal pedig a menzesz idején is segíthetnek leküzdeni a szűnni nem akaró fáradtságot. 

A hidratálás fontossága 

A megfelelő mennyiségű folyadék bevitel mindig fontos, ám a havi ciklus idején kiemelten lényeges, hogy naponta legalább 2 liter vizet igyál meg. Ilyenkor érdemes lehet kerülni a koffeint és a cukros üdítőket, ezek ugyanis csak dehidratálnak. Továbbá ezeken a napokon alkoholt se fogyassz, mivel depresszív hatása csak fokozza a fáradtság érzetet. 

Aludj 

Egy egészséges felnőtt ember számára napi 6-8 óra alvás az ideális, menzesz idején viszont ez még inkább prioritást élvez. Éppen ezért a nehezebb napjaidon igyekezz ágyba kerülni, sőt, ha teheted napközben is szundizz egy 20 percet, így ugyanis helyreállíthatod a csökkent energiaszinted. 

Jóga

Mint ahogyan azt már említettük az alacsony intenzitású testmozgás jótékony hatású lehet a menstruáció idején. A jóga példának okán az egyik legszuperebb megoldás, a különböző ászanák (pózok) ugyanis növelhetik az energiaszintet. Viszont fontos, ne terheld túl magad, ebben az időszakban ne végezz magas intenzitású gyakorlatokat és a durva edzéseket is kerüld ebben a pár napban. 

Napfény 

Egy kis D-vitamin sosem árt, ám a menstruáció napjaiban különösen fontos, hogy elegendő napfény ére a tested. A D-vitamin ugyanis természetes energiaforrásként is szolgál, így hatékonyan segíthet a menzesz alatti görcsök leküzdésében. 

(via)