Bizony, igen! Ez nem csalás és nem is ámítás, ugyanis a török Manisa Celal Bayar Egyetem kutatói arra a következetésre jutottak, hogy az étcsoki fogyasztása, valamint a zenehallgatás csökkentheti a menstruáció alatt jelentkező fájdalmakat, ugyanis egyfajta természetes nyugtatóként hatnak.

Csökkenhet a fájdalom  

A menzesz alatt jelentkező kínzó fájdalmak kétségtelenül nagyon kellemetlenek a nők számára, sokan ilyenkor csak magzatpózban, fájdalomcsillapítókkal igyekeznek átvészelni a nehéz napokat. Friss kutatások szerint azonban van néhány természetes módszer, amivel hatékonyan csökkenthető a kínzó érzés. A 84 ápolónövendék bevonásával végzett tanulmány ugyanis feltárta, hogy az étkocsokoládé fogyasztása, valamint a pihentető zene hallgatása csökkentheti a menstruáció első napjaiban jelentkező pokoli fájdalmakat. 

Tesztelték az elméletet 

A török szakértők úgy gondolják, hogy mind az étcsoki fogyasztása, mind pedig a zenehallgatás endorfinokat szabadít fel, amik természetes nyugtatóként hatnak a szervezetre, így mérséklik a fájdalmat is. A kutatás eredményei egyébként a European Journal of Integrative Medicine című folyóiratban is megjelentek, ebből kiderü, hogy 18 és 25 év közötti nők bevonásával tesztelték az eméletet. A kutatásban résztvevő hölgyek mindegyik 10-ből minimum 5-ösöre értéékelte a menzesz közben jelentkező fájdalmakat.

Elképesztő eredmények  

Az étcsoki tesztben résztvevő lányok azt az utasítást kapták, hogy a menstruációt megelőző három napban, valamint annak első napján egyék meg a 60 százalék kakaót tartalmazó étcsokit. A zenei csoportnak pedig az volt a feladata, hogy ugyanezeken a napokon meghallgassank egy 29 perc 32 másodperces dalt. Később a résztvevőket a menzesz első napján, majd a végén is fagatták a fájdalmaikről, így a kutatók választ kaphattak arra a kérdésre, hogy segít-e bármit is a csoki vagy a zene. A kutatók az eredmények ismeretében rájöttek, hogy az átlagos fájdalomszint jelentősen csökkent a csokit fogyasztók körében, de a zenei csoport is kevesebb kellemetlenségről számolt be. Ennek fényében az eredmények egyértelműen arra utalnak, hogy az étcsokoládé és a zene remekül alkalmazható a menzesz idején jelentkező fájdalmak enyhítésére. 

További kutatások 

Persze a dokik szerint további kutatásokra lesz még szükség, de annyi biztos, hogy egy próbát megér a dolog, ha téged is durván kínoznak a menzesz alatti fájdalmak. Szóval legyen betárazva otthon egy kis fekete csoki, a pihentető zenéért meg irány a YouTube vagy a Spotify. 

(via)