A menzesz alatt a vér színe az élénkvöröstől, a narancssárgán és a barnán át egészen a feketéig bármilyen lehet. Az esetek jelentős részében ez természetes, a fekete szín például jellemzően a havi ciklus elején vagy végén jelentkezik. A szín általában a régi vért jelöli, aminek hosszabb ideig tartott az útja, így volt ideje arra, hogy oxidálódjon. Így történhet meg, hogy először barnára vagy sötétvörösve, majd feketére vált. Azonban a fekete menstruáció nem minden esetben természetes: a fekete menstruáció olyan problémát is jelezhet, ami orvosi ellátást igényel. Összeszedtük, mi okozhatja. 

Valami elakadt a hüvelyben 

A fekete vér néha idegen tárgy jelenlétére utal a hüvelyben, például egy elfelejtett tamponra. A hüvelybe kerülő egyéb tárgyak közé tartoznak az óvszerek, a szexuális játékszerek illetve a fogamzásgátló eszközöt. Ezek pedig irritálhatják a hüvely nyálkahártyáját, sőt akár fertőzést is kiválthatnak. A fekete mensturációs vér fertőzés jele lehet, éppen ezért fontos, kersesd fel az orvosod. Pláne, ha a fekete vér egyéb tünetekkel társul, például alhasi fájdalommal vagy viszketéssel. 

Méhnyakrák 

Sajnos a fekete menstruáció súlyosabb problémát, így akár méhnyakrákot is jelezhet. Persze ez a legritkább eset, de ha mindez rendszertelen vérzéssel és fájdalmas szexuális együttléttel is párosul, akkor mindenképpen lényeges, hogy elmenj a dokidhoz és kérj egy alapos kivizsgálást. 

Szexuális úton terjedő fertőzések 

A fekete vérzést  okozhatják szexuális úton terjedő fertőzések is, különösen a chlamydia. Persze egyéb más egészségügyi problémát is jelezhet, így az sem kizárt, hogy a fekete menstruáció az endometriózis előjele. 

Nagyon fontos tehát, hogy figyeld a tested, ha a fekete mentruáció mellett bármelyik tünetet tapasztalod, akkor keress fel egy szakembert. 

 (via)