Akárhogy is nézzük a menzesz nem a legkellemesebb dolog, ami egy nővel történhet. Persze vannak, akik megússzák durvább fájdalmak nélkül, de az szinte tuti, hogy a hangulat akkor is ingadozik. Valld be nyugodtan, hogy ezeken a napokon neked sincs kb. semmihez kedved. Nyugi, totál megértünk. Viszont nyugtató a tudat, hogy ez max. csak havi pár nap. Legalábbis jobb esetben, na de mi van azokkal, akiknél havi 2 menstruáció jelentkezik? Ebbe még belegondolni is rossz, de máris mutatjuk, mi okozhatja!

Elfelejtetted bevenni a fogamzásgátlót 

Ha elfelejzed bevenni a fogamzásgátlód, akkor megeshet, hogy vérzést tapasztalsz, ugyanis hirtelen megvonod magadtól a hormonokat, a tested pedig nemes egyszerűséggel így reagál. Ez a fajta vérzés, azonban nem vészhelyzet, a lényeg csak, hogy nagyon ügyelj a tabletta megfelelő szedésére, hiszen, ha csak hébe-hóba szeded, akkor egy nem kívánt terhességgel is lehet, hogy szembe kell nézned. 

Terhes vagy 

Ez most hihetetlennek tűnhet, hiszen a logika azt diktálja, hogy várandósság esetén kimarad a menzesz. Akár hiszed, akár nem, néhány nő rendszertelenül vézik, amikor babát vár. A terhesség alatti vérzés nagyon is gyakori, pláne az első trimeszterben, így, ha látsz rá sanszot, hogy beköszönt hozzátok a gólya, akkor vegyél gyorsan egy tesztet. 

Valamilyen fertőzésed van 

A rendszertelen vérzést okozhatja valamilyen elváltozás is, hüvelyi- vagy akár méhnyakfertőzés. Sok esetben nem is jelentkezik egyéb más tünet, csak annyit veszel észre, hogy már másodszor vérzel abban a hónapban. Mivel a havi 2 menstruáció lássuk be nem feltétlenül szokványos, ezért, ha gyanakszol rá, hogy elkaphattál valamit, akkor mielőbb keresd fel a nődokidat, hogy orvosolni tudjátok a problémát. 

A stressz 

Bizony, igen! A stressz lehet okozója a havi 2 menstruációnak, sőt akár azt is eredményezheti, hogy egyáltalán nem vérzel egy-egy hónapban. Mindenki életében vannak keményebb időszakok, ám a magas, napi szintű stressz durva egészségügyi kockázattal is járhat. Stressz hatására a menzeszért felelős hormonok kvázi elromlanak, így alakul ki a rendszertelen vérzés. Persze könnyű azt mondani, hogy csak nyugi, tudjuk, hogy ez nem ennyire egyszerű. Fontos, hogy megtudd, miért vagy állandóan ideges, továbbá vedd fontolóra a jógát vagy a meditációt, a lényeg, hogy próbálj meg nem stresszelni, hiszen hosszú távon ezzel kizárólag magadnak ártasz. 

(via)