Éreztél már valaha szex után viszketést? Először is nyugodj meg, valószínűleg semmi komoly, de azért mindenképpen érdemes utána járni, mi okozhatja.

Gombás fertőzés 

Ne ijedj meg, de nem kizárt, hogy a viszketést gombás fertőzés okozza. Ez nagyon bosszantó lehet, de szerencsére hamar orvsolható. Persze most felmerülhet benned a kérdés: hogyan alakul ki a fertőzés? Nos, megeshet, hogy a hüvelyben élő baktériumok és gombák normál egyensúlya megbomlik. Ennek több oka is lehet, akár hormonális változások, de bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a lúdas. Ha úgy gondolod, hogy a viszketést gombás fertőzés okozza, mindenképpen keresd fel a dokidat, ő meg tudja erősíteni, ez-e a baj, valamint kezelési módokat is javasol neked. 

Szárazság 

A viszketést a hüvely szárazsága is okozhatja, éppen ezért jó ötlet lehet, ha szex közben síkosítóval segítetek rá a dolgokra. Így ugyanis nem lesz irritációnak kitéve a hüvely és nem alakul ki a kellemetlen viszketés. 

Gyulladás 

Hüvelyi fertőzés esetén a szeméremajkak és a hüvely környékén gyulladás alakul ki, ennek oka lehet a méhnyak túlzott váladéka, de akár antibiotikum mellékhatásaként is jelentkezhet. Ha úgy érzed duzzadt a hüvelyed környéke, valamint folyamantosan égő, viszkető érzést tapasztalsz, akkor irány a doki, ugyanis ezen csak szakember tud majd segíteni. 

Allergiás reakció 

Nem kizárt, hogy a szex utáni viszketést allergiás reakció okozza. Vannak, akik érzékenyek az óvszer anyagára, a latexre. Ha már jártál orvosnál és minden más eshetőség kizárt, akkor kezdhetsz gyanakodni, hogy bizony az allergia lesz a főgonosz. Ebben az esetben érdemes speciális óvszerre váltani, de ha tartós párkapcsolatban élsz, akkor az egyéb fogamzásgátló módszereken is célszerű elgondolkodni. 

(via)